Thursday, October 21, 2010

Californie bereid mensen voor op Big one.. ( Nos)

Californië oefent op aardbeving

In de Amerikaanse staat Californië is een grootschalige aardbevingsoefening gehouden, the Great California Shakeout. Bijna acht miljoen mensen deden er aan mee.

Toen de sirenes afgingen moesten ze bjivoorbeeld onder een tafel duiken en zich vasthouden. Duizenden scholen, bedrijven en instellingen deden mee. Daarnaast hielden onder meer ziekenhuizen en hulpdiensten een grootschalige oefening.

Het is de derde keer dat de oefening is gehouden. De autoriteiten willen dat de inwoners van Californië goed zijn voorbereid op een zware aardbeving.

Big One
De kans op een aardbeving in Californië is groot omdat de San Andreas breuklijn dwars door de staat loopt. Wetenschappers rekenen erop dat zich binnen dertig jaar een grote aardbeving (de Big One) zal voordoen, met mogelijk 1800 doden en 50.000 gewonden.

Het toeval wil dat op de dag van de oefening in het nabijgelegen Baja California in Mexico een aardbeving was met een kracht van 6.9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de Golf van Californië. De beving richtte voor zover bekend geen schade aan.