Wednesday, October 27, 2010

Merapi Java ( AD) let u op verschillende berichtgevingen Ad meld dat ruim 40.000 mensen zijn geevacueerd, nos 10.000...)


Vulkaan Merapi op Java barst uit

JOGJAKARTA - Een van de actiefste vulkanen in Indonesië, de Merapi of Berg van Vuur, is uitgebarsten. Vele duizenden mensen zijn uit de omgeving geëvacueerd.

Vulkanologen die de Merapi in de gaten houden, zeiden dinsdagavond (lokale tijd) dat vulkanisch materiaal meer dan anderhalve kilometer omhoog wordt gestoten. Ze hoorden daarbij drie explosies.

De vulkaan op Java was voor het laatst actief in 2006. Toen kwamen twee mensen om het leven door giftig gas. In 1994 eiste een uitbarsting van de Merapi 66 mensenlevens. De grootste ramp in de recente geschiedenis gebeurde in 1930. Toen werden door een uitbarsting van de vulkaan dertien dorpen bedolven en kwamen bijna 1400 mensen om het leven.

Geen verband met tsunami
Er is vrijwel zeker geen verband tussen de vulkaanuitbarsting op Java en de beving en tsunami ten westen van het circa 1500 kilometer verderop gelegen Sumatra. ,,Daarvoor liggen ze in principe te ver uit elkaar'', zei vulkanoloog Pieter Vroom van de Vrije Universiteit Amsterdam. Er waren al eerder aanwijzingen dat de actieve vulkaan Merapi op uitbarsten stond.

De beving en tsunami bij Sumatra hebben maandag aan vele tientallen mensen het leven gekost. Honderden mensen worden nog vermist. (ANP/AK)