Tuesday, October 26, 2010

Tsunami Indonesie ( telegraaf)

JAKARTA - Zeker veertig mensen zijn in Indonesië omgekomen na de beving en tsunami maandag ten westen van het eiland Sumatra. Bijna vierhonderd mensen worden vermist, meldde een woordvoerder van de Indonesische rampenbestrijding dinsdag.

Mensen op de vlucht voor de tsunami proberen hun familieleden te bereiken Foto: AFPDe beving veroorzaakte golven van zeker drie meter hoog op de afgelegen Melawai-eilanden, die ruim 100 kilometer uit de kust van West-Sumatra liggen. Tien dorpen zijn door de tsunami van de kaart geveegd, aldus de functionaris. Onder de vermisten zijn ongeveer tien Australische toeristen.

Honderden woningen zijn verwoest. Ongeveer tweeduizend mensen worden opgevangen.

De zeebeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter vond maandagavond kwart voor tien (lokale tijd) plaats op een diepte van 20,6 kilometer, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. Hierop volgde een tsunami van aanzienlijke omvang, meldde het Pacific Tsunami Warning Centre. Een vloedgolf trof vervolgens de Mentawai-eilanden, die ruim 100 kilometer uit de kust van West-Sumatra liggen.

De beving werd gevolgd door sterke naschokken van 6,1 en 6,2 op de schaal van Richter, ongeveer vijf en acht uur later in hetzelfde gebied.

De Mentawai-eilanden liggen afgelegen en zijn populair bij toeristen, vooral surfers. Rick Hallet, een Australiër die boten in Sumatra verhuurt, vertelde de media hoe hij met vijftien mensen aan boord werd overvallen door ,,een muur van wit water''. De opvarenden raakten te water, sommigen werden enkele honderden meters landinwaarts meegevoerd. Maar allen wisten te overleven, sommigen door in bomen te klimmen en een half uur te wachten tot het water was weggetrokken.