Sunday, March 25, 2007

Zware aardbeving treft Japan

Dode en tientallen gewonden na aardbeving Japan

TOKIO - Als gevolg van een zware aardbeving in Japan is zondag zeker een dode gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond, van wie tien ernstig.

De Japanse autoriteiten deden direct na de beving een waarschuwing voor een mogelijke kleine tsunami uitgaan, maar trokken die later weer in. De beving had een kracht van 6.9 op de schaal van Richter.

Het epicentrum lag in de Zee van Japan bij het schiereiland Noto in de regio Ichikawa. Het schokken van de aarde was 300 kilometer verder in Tokio nog te voelen.

Een 52-jarige vrouw kwam om het leven in Wajima, een stad aan de westelijke kant van Noto. Daar vielen ook zo'n 40 gewonden. In Wajima stortten zeker twintig gebouwen in. Ook in de plaats Nanao raakten mensen gewond door vallend puin en branden die als gevolg van de beving ontstonden.

Vrijwel op het zelfde moment als tijdens de beving in Japan, deden zich twee zware aardschokken voor bij de eilandenstaat Vanuatu in de Stille Oceaan. Volgens seismologen leveren de bevingen van 7.1 en 7.3 op de schaal van Richter, geen gevaar op voor de bevolking van Vanuatu.