Tuesday, March 20, 2007

Hevige sneeuwval teisert Europa

Sneeuw en gladheid teisteren Europa

WENEN - De meteorologische lente is in grote delen van Midden en Zuid-Europa winters begonnen. Duitsland, Oostenrijk, Tsjechiƫ, Spanje en Zwitserland hebben te kampen met sneeuwoverlast en gladheid.

Oostenrijk kent de ergste problemen. Sinds dinsdagmorgen zitten ongeveer 40.000 huishoudens zonder stroom omdat door de sneeuwval van de afgelopen dagen tal van hoogspanningskabels waren geknapt. Vooral in de zuidelijke provincie Karinthiƫ leidde de verrassende terugkeer van winterweer tot veel overlast. In korte tijd viel een halve meter sneeuw.

In de regio Salzburg kwam zeker een persoon om het leven. De spoorwegmedewerker werd het slachtoffer van een explosie die was bedoeld om sneeuwmassa's los te maken in een poging een lawine te voorkomen.

Volgens de Oostenrijkse hulpdiensten bleven duizenden automobilisten in de nacht van maandag op dinsdag in de sneeuw steken. Bovendien lagen op tientallen wegen bomen die onder het gewicht van de sneeuw waren bezweken. De meeste wegen konden in de loop van dinsdag worden vrijgegeven.

In de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz leidde ijsvorming tot een kettingbotsing waarbij zeven auto's, een motorrijder en twee vrachtwagens betrokken waren. Zeven personen raakten gewond. In Nedersaksen kwam een man om het leven die met zijn auto tegen een boom was gereden als gevolg van de gladheid.

In Spanje kwamen dinsdagmorgen driehonderd vrachtwagens vast te zitten in de sneeuw, op de weg van Burgos in het noorden richting Portugal. In grote delen van Noord-Spanje zijn de temperaturen tot onder het vriespunt gezakt. Ook stormt het daar met windsnelheden tot 150 kilometer per uur.