Sunday, March 25, 2007

Bush nu zelf "onder vuur" ( bush zal levensgevaarlijk worden en als laatste aanvalsmiddel op kernknop kunnen drukken.)

Bush dreigt veto uit te spreken over resolutie

Huis eist vertrek uit Irak in 2008


Het Huis van Afgevaardigden heeft president George Bush gisteren opgedragen de Amerikaanse troepen vóór september 2008 uit Irak terug te trekken. Bush kondigde onmiddellijk een veto aan.
Het begrotingsvoorstel waarvan die eis deel uitmaakt werd ternauwernood aangenomen: 218 stemmen voor en 212 tegen. Het moet nu nog door de Senaat.

Bush reageerde woedend. Hij beschuldigde de Democraten van het opvoeren van politiek theater. Hij zei dat de ze er niet in zullen slagen hem te dwingen om militaire leiders beperkingen op te leggen of een schema voor terugtrekking op te stellen.

Als Bush zijn veto uitspreekt moet zowel in het Huis als de Senaat een tweederde meerderheid zich uitspreken voor de terugtrekking, om het veto ongedaan te maken. Het ziet er niet naar uit dat daar voldoende steun voor is. Sommige Democraten stemden tegen, omdat ze vinden dat de troepen nu naar huis moeten komen. Een aantal conservatieve democraten weigerde om de vrijheid van de generaals in Irak te beperken en stemde daarom tegen, net als vrijwel alle Republikeinen in het Huis.

De Senaat buigt zich mogelijk maandag al over een resolutie die oproept tot terugtrekking van de eerste troepen uit Irak binnen vier maanden. Eind maart 2008 moeten dan alle troepen weg zijn uit Irak. Die resolutie is echter niet bindend. Bush dreigt ook hier met een veto.

In Irak ging het geweld gisteren door. De soennitische vice-premier Salam al-Zobaie raakte zwaar gewond toen in de moskee waar hij bad een man zichzelf opblies. Twee van zijn broers en een aantal lijfwachten kwamen om. De dader lijkt een lijfwacht te zijn geweest. Binnen de stam van Al-Zobaie bestaat grote tweespalt: een deel staat achter de regering, een ander steunt Al-Kaida.

Ook de uittocht uit Irak gaat door. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde gisteren dat in 2006 22.200 Irakezen asiel vroegen in het Westen. Dat is 77 procent meer dan in 2005, terwijl het totale aantal asielzoekers juist daalde.