Thursday, March 15, 2007

War of Goodnes ( uitleg maand august 2005) waarheid komt boven..

Chirac al in juni over corruptie verhoord

PARIJS - Als de Franse president Jacques Chirac in mei zijn functie neerlegt, krijgt hij wellicht maar krap een maand om zich voor te bereiden op de nasleep van zijn decennialange politieke carrière. Dat meldden bronnen bij de Franse justitie donderdag.

Al in de tweede helft van juni zal justitie hem mogelijk verhoren over een corruptieaffaire, die speelde in de tijd dat Chirac burgemeester was van Parijs (tussen 1977 en 1995).

Chirac kondigde zondag aan dat hij zich niet kandidaat zal stellen voor een derde termijn als president. Dat betekent dat hij na de verkiezingen van april en mei zijn functie zal neerleggen en zijn presidentiële immuniteit precies een maand later zal kwijtraken. Zijn naam circuleert al sinds zijn aantreden als president in 1995 in geruchten over grootschalige corruptieschandalen.

Volgens de bronnen zou Chirac niet als gewone getuige worden ondervraagd, maar als een getuige die recht heeft om bijgestaan te worden door een advocaat. Dat betekent dat er tegen hem ook verdenkingen bestaan in de zaak.

Woordvoerders van Chirac meldden donderdag dat het ging om ''anonieme berichten'' die geen reactie waardig waren. Het Franse Openbaar Ministerie liet weten vooralsnog geen plannen te hebben om Chirac te ondervragen.

Chirac zou onder meer betrokken zijn geweest bij verscheidene schandalen rond de financiering van zijn partij RPR en andere partijgerelateerde corruptiezaken. In 2004 werd de voormalige rechterhand van Chirac, ex-premier Alain Juppé, veroordeeld tot een voorwaardelijke straf wegens één van de affaires.