Buitenland
vr 14 jul 2006, 13:53
Steeds meer droogte rond Middellandse Zee
GLAND - De tienduizenden vakantievierende Nederlanders in het Middellandse-Zeegebied kan het momenteel niet ontgaan: de regio is op veel plekken gort- en gortdroog. Volgens een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zal de situatie alleen maar erger worden.
De grootste boosdoener is de landbouw, die steeds meer irrigatiewater gebruikt terwijl de gemiddelde jaarlijkse neerslag juist is afgenomen met soms 20 procent. Volgens het WNF is het dringend noodzakelijk de regelgeving over watergebruik aan te passen.
Het rapport toont aan dat het irrigatiegebied in de regio sinds de jaren zestig in omvang is verdubbeld. Met een waterverbruik dat neerkomt op 65 procent van de totale waterconsumptie, vormt de irrigatielandbouw nu de grootste waterverbruiker in het Middellandse-Zeegebied.
Subsidies van de Europese Unie en van nationale overheden hebben bijgedragen aan een zeer sterke afname van de teelt van traditionele landbouwproducten zoals olijven en citrusvruchten. Deze gewassen worden vrijwel uitsluitend met regenwater bewaterd. In plaats hiervan is de geïrrigeerde teelt van maïs en suikerbieten sterk gegroeid, zelfs in droge, onvruchtbare gebieden en tijdens de droogste tijd van het jaar.
In landen die geen lid zijn van de EU wordt de situatie nog verslechterd door inefficiënte irrigatiemethoden. Frankrijk, Turkije en Syrië zijn de landen met de sterkst gegroeide vraag naar irrigatiewater.
„Overheden moeten stoppen met het subsidiëren van irrigatie in gebieden waar het water schaars is”, vindt Gerhard van den Top, directeur Natuurbescherming van het WNF. „Als er niet efficiënter met het water wordt omgegaan, zal de droogte chronisch worden en zullen de mensen steeds meer te lijden krijgen onder het feit dat water voor basisbehoeften als drinken, hygiëne en koken schaars wordt.”