Saturday, November 26, 2005

nieuws

Noordwesterstorm teistert Nederland

Uitgegeven: 25 november 2005 07:15
Laatst gewijzigd: 25 november 2005 12:58

DEN HELDER - Het slechte weer heeft vrijdagochtend "extreem veel" ongevallen in het verkeer veroorzaakt. Dat meldde een woordvoerster van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). Bij de ongevallen vielen voor zover bekend geen gewonden.


Foto: Herman Talstra | Koning winter bezoekt Apeldoorn in de herfst van 2005




Tussen middernacht en half acht vrijdagochtend telde het KLPD 37 incidenten. Normaliter is volgens de zegsvrouw het aantal "op de vingers van één hand te tellen".

De ongevallen worden in de hand gewerkt door de combinatie van harde wind, regen en sneeuw. Enkele vrachtwagens kantelden daardoor. Tot extreem lange files leidde dat evenwel niet: rond kwart voor acht stonden er 34 files met een totale lengte van 171 kilometer.

Sneeuwbuien

Het verkeer in het midden en oosten van het land ondervindt veel hinder van sneeuwbuien. Vooral in Noord-Brabant en Limburg leidt de sneeuw tot gladde wegen. De ochtendspits is veel drukker dan normaal, vrijdagochtend is normaal gesproken de rustigste van de week, zei een woordvoerder van de verkeersdienst van de ANWB.


Foto: Herman Talstra | Door het lange warme weer ontsproten al loten aan de bomen die nu bedekt liggen met sneeuw

De grootste problemen doen zich voor op het zuidelijke deel van de A2. Bij Weert-Noord (Maastricht richting Eindhoven) is een vrachtwagen door de vangrail geschoten. Door het ongeval stond er tegen 08.00 uur 12 kilometer file. Ook rond Eindhoven is het heel druk. In het westen van het land spelen vooral de wind en de hagel- en regenbuien het verkeer parten.

De Moerdijkbrug is vrijdagmorgen in de rijrichting Breda-Rotterdam afgesloten omdat een grote tent van Rijkswaterstaat het in de harde wind dreigt te begeven. Op de A16 stond tegen 12.00 uur voor de brug 23 kilometer file.

Bussen

Het openbaar vervoer in de Achterhoek ligt volledig stil. Openbaar Vervoerbedrijf Syntus legde aan het eind van vrijdagochtend het treinverkeer tussen Winterswijk en Zevenaar stil wegens hevige sneeuwval. Eerder op de ochtend had Syntus al zijn tachtig bussen in de Achterhoek en Twenthe uit dienst gehaald wegens gladheid en rukwinden.

Schepen

Diverse schepen zijn door de noordwesterstorm vrijdagochtend op de Noordzee in problemen gekomen. Dat meldt het kustwachtcentrum in Den Helder. Op een veerboot richting Engeland vielen drie gewonden.

Het Kustwachtcentrum telde rond zeven uur vrijdagochtend zeven schepen die last hadden van de storm. Volgens een zegsman kwam de harde wind uit een ongelukkige hoek.

Drie bemanningsleden van de veerboot Maersk Flanders raakten gewond toen ze na vertrek uit Scheveningen op het dek door een golf werden getroffen. Het schip voer vervolgens naar Hoek van Holland, waar de drie per ambulance werden afgevoerd.


Foto: K. Kouwenoord | Boom dreigt om te vallen Kennemerlaan IJmuiden

Reddingboten van de KNRM pikten vrijdagochtend vier bemanningsleden van het jacht Banzai op. Het schip raakte 60 kilometer ten noorden van Texel in problemen. De lege tanker Sichemfenol dreigde op de pier bij Hoek van Holland te slaan en werd door een sleepboot in veiligheid gebracht. Andere schepen hadden moeite tegen de harde wind in te varen of raakten stuurloos.

KNMI

In het oosten van Nederland kan vrijdagmiddag plaatselijk 10 centimeter sneeuw vallen. In het zuidoosten, de Achterhoek en op de Veluwe, lag vanochtend al een laag sneeuw. De flinke najaarsstorm verplaatst zich vanmiddag naar het zuidwestelijk kustgebied, aldus het KNMI vrijdag.

Volgens een woordvoerder zal de gladheid in de oostelijke helft van het land dan voor nog meer problemen zorgen. In de westelijke kustprovincies en het midden van het land is vrijdag veel regen gevallen. Verschillende weerstations hebben over het afgelopen etmaal meer dan 50 mm afgetapt. "Dat is echt heel veel", liet een woordvoerder weten.

De westerstorm, met windkracht negen en met windstoten van meer dan 110 kilometer per uur, houdt waarschijnlijk tot vrijdagavond aan. Het KNMI registreerde vrijdagochtend een van de hoogste windstoten ooit. Het weerbureau mat bij Hoek van Holland een windstoot van 173 kilometer per uur. "Gedurende tien minuten werd zelfs een gemiddelde van 118 kilometer per uur gemeten, wat overeenkomt met orkaankracht 12."

Schiphol

Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt vrijdagochtend ernstige hinder van de storm. Volgens de Lucht Verkeersleiding Nederland (LVNL) kon de luchthaven gedurende enige tijd maar een van de drie banen gebruiken voor opstijgende en landende vliegtuigen. Rond 10.30 ging de tweede baan open, waardoor in plaats van twintig vliegtuigen per uur er dertig kunnen landen.

Normaal is er capaciteit voor ongeveer zeventig toestellen. Volgens een woordvoerder van de KLM zijn drie binnenkomende KLM-vluchten uitgeweken naar Brussel en een naar Düsseldorf. Dertig vluchten die zouden vertrekken naar Europese bestemmingen, zijn geannuleerd. Reizigers die een intercontinentale vlucht hebben geboekt, kunnen rekenen op vertragingen tot 1,5 uur.

Een woordvoerster van Rotterdam Airport zei vrijdagochtend dat de luchthaven geen hinder ondervindt van de storm. Vliegtuigen kunnen gewoon landen en vertrekken.


Foto: G vd Galien | Overal slecht weer, hier in Leeuwarden om elf uur de zon

Treinverkeer


Het treinverkeer van en naar station Schiedam-Centraal is vrijdagochtend rond 10.30 uur hervat, nadat het in de vroege ochtend was gestremd doordat krachtige windstoten platen van de overkapping van het station bliezen.