Monday, November 28, 2005

nieuws 28 november

Oudste dier ter wereld wordt 175

Uitgegeven: 15 november 2005 08:43
Laatst gewijzigd: 15 november 2005 13:50

BRISBANE - Haar huid is erg gerimpeld, en ze is de laatste tijd wat pondjes aangekomen. Ook is ze niet zo snel meer, zelfs niet voor een schildpad. Maar haar ogen twinkelen soms nog ondeugend en ze kan nog wel twintig jaar mee. Harriet viert dinsdag haar 175e verjaardag.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


De Australische schildpad is daarmee hoogstwaarschijnlijk het oudste dier ter wereld. In de dierentuin bij Brisbane is dinsdag een grote verjaardagstaart voor Harriet aangesneden, meldden Australische media.

De schildpad is geboren voordat er stoomtreinen waren, toen slavernij nog mocht en voor de industriƫle revolutie goed op gang kwam. Het verhaal wil dat in 1835 de Britse natuurkundige Charles Darwin de toen 5-jarige Harriet persoonlijk van de Zuid-Amerikaanse Galapagos-eilanden haalde. De befaamde Darwin had evenwel niet door dat de schildpad een vrouwtje was. Dat bleek pas halverwege de vorige eeuw, toen ze al ruim honderd jaar als man door het leven was gegaan.

Velen betwijfelen de hoge leeftijd van de schildpad, maar DNA-testen hebben inderdaad uitgewezen dat ze zo oud is, en dat ze ooit bij de Galapagos-eilanden rondliep.