Schrikkelseconde krijgt voorkeur boven schrikkeluur
Uitgegeven: 11 november 2005 15:19
Laatst gewijzigd: 11 november 2005 15:26
DELFT - De 'schrikkelseconde' krijgt voorlopig nog de voorkeur boven een 'schrikkeluur'. Dat is een aantal wetenschappers vrijdag in Genève overeengekomen. Ze hebben meer tijd nodig om het 'schrikkelprobleem' te bestuderen.
Met de zogenoemde schrikkelseconde wordt al decennia lang de afwijking van de aardse tijd op de atoomklokken op gezette tijden teniet gedaan.
De wetenschappers zijn verdeeld in twee kampen. De astrofysici vinden dat de "echte" aardse tijd moet worden aangehouden en dat de schrikkelseconde moet blijven. De metrologen aan de andere kant vinden de tel te veel gedoe en te lastig. Zij willen de secondes "opsparen" en eens in de zoveel jaar een schrikkeluur invoeren.
Seconde
Doordat de aarde nu eens langzamer en dan weer sneller om haar as draait, ontstaan er (minieme) verschillen in de lengtes van de dagen. Over een paar jaar kan dat oplopen tot een seconde. Sinds 1972 is 22 keer een seconde bijgeteld bij de officiële tijd (Coördinated Universal Time, UTC). Dat gaat nu ook op 1 januari 2006 gebeuren.
Amerikaanse wetenschappers wilden daar een stokje voor steken en hebben voorgesteld de tel af te schaffen en op te sparen tot een uur. Ze wijzen op het voordeel voor bijvoorbeeld beheerders van computernetwerken die niet zitten te springen om tijdrovende aanpassingen aan hun data. Overeengekomen is dat ze de komende schrikkeltel gaan gebruiken om de kwestie nog eens goed te bestuderen
( opmerking; bewijs dat de jaartelling zoals wij die hebben niet klopt, ook is hierdoor de aankondiging van de voorspellingen verkeerd geweest en gaan de dingen zich eerder voor doen dan voorspeld en verwacht, ook de "klimaatproblemen" zijn veel eerder van sprake dan men verwacht, de komende tien jaar zal de mens overal ter wereld op de vlucht moeten voor grote klimaatveranderingen en superstormen.)