Monday, November 28, 2005

nieuws 28 november

Proefpersonen krijgen eerste Nederlandse malariavaccin

Uitgegeven: 28 november 2005 16:25
Laatst gewijzigd: 28 november 2005 16:38

NIJMEGEN - Veertig proefpersonen krijgen deze week een experimenteel vaccin tegen malaria ingespoten. Het gaat om het eerste Nederlandse vaccin tegen de tropische infectieziekte, dat is ontwikkeld door het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk. Het AMA-1 vaccin gaf goede resultaten bij proefdieren.

De eerste studie naar het vaccin bij mensen wordt uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum (UMC) St Radboud in Nijmegen, liet het UMC maandag weten. Het Nederlandse vaccin bevordert de ontwikkeling van antilichamen, die voorkomen dat malariaparasieten rode bloedcellen binnendringen.


Als komend jaar uit de proeven blijkt dat het vaccin het menselijk afweersysteem in werking zet, volgen nog praktijktests in Afrika. Alleen al op dit continent gaan elk jaar twee miljoen kinderen dood aan malaria. Zij krijgen de parasiet door een steek van de malariamug.

Een ander malariavaccin bleek Afrikaanse kinderen gedurende minstens anderhalf jaar 30 procent bescherming te bieden tegen de ziekte. Volgens het UMC toont dit aan dat andere vaccins ook nog hard nodig zijn.


( opmerking; uit deze artikelen is erg duidelijk op te maken dat ook de nederlandse overheid wel degelijk door heeft wat er staat te gebeuren maar blijkbaar geen stappen onderneemt dit te voorkomen. of minder erg te doen voorkomen.