Monday, November 28, 2005

nieuws 28 november

'Ernstige watertekorten door klimaatverandering'

Uitgegeven: 27 november 2005 11:08
Laatst gewijzigd: 27 november 2005 18:16

AMSTERDAM - Volgens Amerikaanse onderzoekers zal door klimaatverandering ruim een zesde deel van de wereldbevolking in de toekomst te maken krijgen met ernstige watertekorten. Zij waarschuwen hiervoor in het laatste nummer van Nature. Dat meldt Kennislink op haar website.

Een paar weken geleden verscheen er al een rapport van het Milieu- en Natuurplanbureau dat waarschuwde voor de effecten van klimaatverandering op de Nederlandse waterhuishouding. Aan de andere kant van de oceaan klinken nu dezelfde geluiden.


Smeltwater

Eén van de gevolgen van de toenemende opwarming van de aarde is dat steeds meer sneeuw, steeds eerder zal smelten. Door het ontbreken van voldoende waterreservoirs om al dat bruikbare smeltwater op te vangen, zal een groot deel ervan direct wegstromen in zee. Met name in de zomer, wanneer we het hardst op dergelijke watervoorraden zijn toegewezen, zullen daardoor ernstige watertekorten kunnen ontstaan.

Maar een tekort aan water is volgens onderzoekers van de universiteit van Wisconsin (VS) nog maar één van de problemen die ons te wachten staan; de mens zal in een warmere wereld ook meer gezondheidsproblemen krijgen. De onderzoekers wijzen al op het toegenomen aantal doden door hittegolven van de laatste tijd en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven er nu al jaarlijks al zo'n 150.000 mensen aan directe of indirecte gevolgen van de klimaatverandering.

Schadelijke ziektes

Daarnaast vrezen de onderzoekers dat door een stijgende temperatuur steeds vaker oogsten zullen mislukken, terwijl het wereldklimaat zelf steeds gunstiger zal worden voor insecten die schadelijke ziektes over kunnen dragen.

Naast onze gezondheid zal ook ook onze welvaart en economie te lijden krijgen onder het dreigende watertekort. De industrie, landbouw en huisgezinnen zullen in de zomermaanden de krappe watervoorraden moeten delen en de scheepvaart zal door het lage waterpeil beperkt worden. Er kan minder energie opgewekt worden met waterkracht en de inkomsten uit wintersporttoerisme zullen voor de landen rond de Alpen dalen omdat het ski-seizoen nou eenmaal korter zal zijn.

Regenval

Ook in ons eigen koude kikkerlandje zullen de gevolgen van de opwarming te merken zijn. Zo zullen de temperaturen in het Rijngebied volgens klimaatmodellen tot 2050 met bijna 2,5 °C stijgen. Daarmee zal het waterpeil van de Rijn steeds afhankelijker wordt van de regenval, meent Tim Barnett en zijn mede-onderzoekers van de Scripps Institution of Oceanography in Californië (VS).

Dit leidt uiteindelijk tot een situatie waarin er ’s winters steeds vaker hoogwater zal komen te staan, terwijl er zich in de zomer juist vaker en langer periodes van droogte zullen voordoen.