Sunday, October 30, 2005

weerspiegeling moeder aarde nu voelbaar.

weerspiegeling aarde zal nu ook zeker voelbaar worden...

zo 30 okt 2005, 13:24 | 55 reacties
Laatste weekeinde oktober warmste ooit
DE BILT - Het laatste weekeinde van oktober is nog nooit zo warm geweest. Zondag kwam de temperatuur boven de 20 graden uit. „En dat terwijl de wintertijd is begonnen”, aldus een woordvoerder van het KNMI zondag. „Wat een verschil met oktober twee jaar geleden”, zei hij „toen hadden we in de nacht van 22 op 23 oktober een record omdat het op de vliegbasis Twenthe 8,5 graden vroor”.


Met een gemiddelde van ongeveer 13,3 graden staat oktober 2005 op de tweede plaats van de warmste oktober sinds 1901. De warmste oktober ooit blijft die van 2001 met een gemiddelde van 14,2 graden. „Het gebeurt zelden dat de temperatuur in de tweede helft van de maand weer de lift in gaat tot waarden van meer dan 20 graden”, liet de woordvoerder weten. Het datumrecord staat dus nu op 30 oktober.

Het zachte weer blijft aanhouden. „Ook november begint met relatief hoge temperaturen.” Het warme weer komt door lagedrukgebieden. De grote depressieactiviteit op de Atlantische Oceaan houdt boven West-Europa een zuidelijke stroming in stand. „Wellicht doen de restanten van ex-hurricane Wilma, die later deze week onderdeel worden van Oceaandepressies, daar nog een schepje boven.” In het zuidwesten van Frankrijk wordt het daardoor waarschijnlijk zelfs 25 tot 30 graden.

Het buitenland noteerde ook recordtemperaturen. In Belgiƫ was het 22 graden, de warmste 30 oktober sinds het begin van de weermetingen 175 jaar geleden. Een enkele Belg waagde zich zondag zelfs in zee om te zwemmen. Bij de Belgische kust stonden files alsof het een drukke zomerdag was. In Nederland zijn geen opmerkelijke strandfiles gemeld, maar wel gingen veel fietsers en motorrijders op pad in de zon.