Wednesday, October 05, 2005

nieuws van de dag 5 October

Meer dan honderd doden door tropische storm Stan

SAN SALVADOR/MEXICO-STAD - Door enorme regenval als gevolg van de tropische storm Stan zijn in Midden-Amerika en het zuiden van Mexico meer dan honderd mensen om het leven gekomen. Dat meldden media in de betrokken landen. El Salvador heeft gevraagd om internationale hulp. In Guatemala is woensdag de noodtoestand uitgeroepen wegens grote overstromingen.
Stan, die maar kortstondig orkaankracht had, heeft een spoor van verwoesting getrokken in vooral Midden-Amerika. Daar hebben overstromingen en modderstromen grote schade aangericht aan huizen, bruggen en wegen.

Ontvlucht
Volgens de jongste schattingen vielen er zeker vijftig doden in El Salvador, 34 in Guatemala, elf in Nicaragua en twee in Honduras. In Mexico vielen zeker acht doden. Ongeveer 150.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht.
Stan bereikte na de verwoestende tocht over Midden-Amerika dinsdag de olierijke Golfkust van Mexico. De orkaan kwam in de eerste en laagste categorie aan land op ongeveer 130 kilometer ten zuidoosten van de stad Veracruz. Kort voor middernacht (Nederlandse tijd) was Stan afgezwakt tot een tropische storm, die windsnelheden tot 85 kilometer per uur haalde.
Wateroverlast
In Mexico werden enkele havens gesloten. Ook was sprake van wateroverlast in laaggelegen gebieden, aldus het Amerikaanse Nationale Orkanen Centrum. Uit voorzorg werden in de deelstaten Veracruz en Oaxaca meer dan 100.000 mensen geƫvacueerd. Door de zware regenval zijn rivieren als de Jamada en Cotaxtla buiten hun oevers getreden.
De autoriteiten in alle getroffen landen zeiden woensdag dat het dodental nog verder zal oplopen. Veel gebieden staan onder water of zijn wegens verwoeste infrastructuur nog niet bereikbaar voor reddingswerkers. ( opmerking; wind, water en aarde zijn gaan samenwerken allereerst zullen overal ter wereld de "rijke gebieden "zoals we noemen getroffen worden om de olietoevoer overal stil te gaan leggen en zo chaos te gaan ontwikkelen wereldwijd zodat de mensheid verplicht word andere brandstoffen te gaan gebruiken.)

Wetenschappers wekken virus Spaanse griep tot leven
Uitgegeven: 5 oktober 2005 19:05 Laatst gewijzigd: 5 oktober 2005 19:08 ATLANTA - Amerikaanse wetenschappers hebben in een zwaar beveiligd laboratorium het griepvirus dat in de periode 1918-1919 tientallen miljoenen mensen doodde weer tot leven gewekt. Zij deden dat voor onderzoek naar de mogelijkheid dat het huidige vogelgriepvirus een wereldwijde epidemie kan veroorzaken die vele doden zou kunnen eisen.
Het virus dat de dodelijke pandemie kort na de Eerste Wereldoorlog veroorzaakte was volgens de onderzoekers van het Amerikaanse instituut CDC een virus dat bij vogels voorkwam en dat op de mens is overgegaan. Het onderzoek wordt door CDC-onderzoeker Terence Tumpey beschreven in een artikel in het Amerikaanse wetenschappelijke blad Science.
Voor het onderzoek gingen de wetenschappers naar Alaska, waar zij bevroren longweefsel wegnamen bij een vrouw die aan griep was overleden en die in de bevroren grond was begraven. In hun laboratorium reconstrueerden zij aan de hand van weefseldeeltjes de code voor de acht genen van het virus. Daarna besmetten zij muizen, kippenembryo's en menselijke longcellen met het virus, waarin zij enkele genen hadden vervangen door die van andere griepvirussen.
Zij denken er nu achter te zijn waarom het virus zo'n snelle dood door longbloedingen veroorzaakte. Deze ontdekking draagt bij aan de zoektocht naar een gemeenschappelijke eigenschap van griepvirussen die dan door medicijnen en vaccins kan worden aangepakt. ( opmerking: zoals u goed kunt lezen is het overduidelijk dat de mensheid nu hard bezig is haar eigen ondergang in werking te zetten, niemand is meer zeker van de overlevingskans van deze war of evolution.)
Ook licht alleen zal hiervoor niet meer voldoende zijn, ware jaren zijn aangebroken, ook dit heeft de mensheid zelf op haar geweten en zelf gecreerd)


Vleermuizen vormden haard SARS-epidemie

- Vleermuizen stonden in 2003 aan de basis van de SARS-epidemie in 2003 in Aziƫ. Dat heeft de belangrijkste Chinese onderzoeker van deze potentieel dodelijke longaandoening dinsdag gezegd, zo berichtten verscheidene Chinese media.
De ziekte verspreidde zich destijds vanuit de Chinese provincie Guangdong en dook uiteindelijk op in verschillende Aziatische landen. Circa 8000 mensen raakten besmet en meer dan achthonderd stierven.

Onderzoekers stelden eerder dat de besmettingen in eerste instantie plaatshadden op dierenmarkten in Guangdong. Gebleken was dat de civetkat de boosdoener was van besmettingen bij mensen.
Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat die dieren vrijwel zeker zijn besmet door vleermuizen, die vaak ook op die markten worden verkocht. De dieren gelden als een delicatesse in die regio en de uitwerpselen worden gebruikt in traditionele Chinese medicijnen. Tot dusver zijn er geen aanwijzingen dat vleermuizen mensen direct met SARS hebben besmet.
( opmerking; Virussen worden via lucht verspreid, inademen van de luchtdeeltjes geven de virussen de kans toe te slaan en direct zich te vermenigvuldigen)


Herkomst gammaflitsen achterhaald

WASHINGTON - Een internationaal team van wetenschappers denkt een mysterie te hebben ontrafeld dat sterrenkundigen al meer dan 35 jaar bezighoudt: de herkomst van gammaflitsen, de krachtigste explosies die zich voordoen in ons universum. Dat maakten zij woensdag bekend.
Er zijn twee soorten gammaflitsen. De lange versie, die ongeveer 2 seconden duurt, ontstaat wanneer een reuzenster explodeert en overgaat in een zwart gat. Over de herkomst van korte flitsen bestond echter lang onzekerheid. Onderzoekers van de universiteit van Chicago zeggen nu het bewijs te hebben gevonden dat die ontstaan wanneer twee zeer compacte neutronensterren botsen.

Astronomen vermoedden dat al langer, maar konden de theorie nooit bewijzen omdat nog nooit de nagloed was waargenomen die nodig is om de precieze plaats van een gammaflits te bepalen.
Dankzij de waarnemingen van drie NASA-satellieten en een aantal ruimtetelescopen op aarde zijn volgens de wetenschappers nu echter "alle puzzelstukjes op hun plaats gevallen".

( opmerking; Ook deze theorie is allang bekend en staat al eeuwen lang beschreven in geschiedenisboeken, ook hier word wederom door de wetenschap een nieuwe draai aangegeven om er zelf beter van te worden en op de borst te
kloppen)

Broeikaseffect maakt mogelijk einde aan droogte Sahel
AMSTERDAM - De regenval in de Sahel zou met 25-50% toe kunnen nemen als gevolg van het broeikaseffect. Dat blijkt uit resultaten van het Challenge Project, waarbij het klimaat voor de komende 80 jaar met een computermodel wordt gesimuleerd, zo meldt Kennislink op haar website.
Oorzaak van de toename van deze regenval in het woestijngebied is de versterking van de moesson, de jaarlijkse terugkerende regenperiode in dit gebied. De meeste regen in de Sahel valt in de maanden juli tot en met september. Door de sterke opwarming van de Sahara stroomt er als gevolg van drukdalingen vochtige lucht van de Atlantische oceaan naar de Sahel. Het broeikaseffect versterkt dit proces.

Simulatie
Het gebruikte computermodel is het Community Climate System Model (CSM); deze simulatie maakt deel uit van het Challenge Project. Uit de 80-jarige simulatie wordt een toename van regenval van 1-2 mm/dag berekend (25-50 %), als gevolg van het broeikaseffect. De resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen week gepubliceerd in Geophysical Research Letters.
Door deze toename in de Sahel regenval neemt de kans op een droogte zoals in de periode 1970-1990 sterk af. Echter, droogteperiodes aldaar zijn nooit uit te sluiten, het klimaat zal ook in de toekomst natuurlijke schommelingen blijven behouden.
Onzekere factoren
De resultaten van dit onderzoek zijn getoetst aan de beschikbare waarnemingen. Desalniettemin blijven er nog veel onzekere factoren. Vergelijking met andere modelstudies en verder onderzoek is nodig om deze prognoses verder te kunnen onderbouwen.

( tja de wetenschapers en diverse instanties in Nederland zullen mij dom en debiel vinden maar ook hier is overduidelijk te zien dat er pur een opschuiving gaande is van de dessertline meer niet het woord broeikaseffect word puur gebruikt wereldwijd door de meeste overheidsinstanties om er zelf beter van te worden en de macht te behouden, maar helaas ook voor hen is overal al zichtbaar aan het worden dat alle ambtelijke apparaten onderuit zullen gaan, zie bv : Gemeente Den Helder, gemeente Schormer.)

Maraboe trekt naar friesland toe Nederland.

Deze zeer grote Afrikaanse vogel is gesignaleerd in het noorden van friesland.
de Maraboe heeft een spanwijdte van ruim drie meter en weegt enkel al meer dan acht a negen kilo.
Deze vogels zoijn de voorbodes die ervoor gaan zorgen dat anderen nu snel zullen gaan volgen.

Ook zonnebloemen getijen zeer goed nu de zon meer kracht gaat krijgen dus heus niet alles wat er gebeurt is slecht en gevaarlijk voor Nederland ziet het er nog steeds rustig uit maar een groots gevaar licht zeker ook hier op de loer.
het duurt dan ook niet lang meer dat er ook krokodillen in onze wateren zullen gaan voorkomen, ok de stranden zullen door aanvoer van roofvissen waaronder haaien niet meer veilig zijn.
Dit is kwestie van tijd nog en wafwachten.