Friday, October 07, 2005

Nieuws van de dag 7 October

Tientallen doden in toeristisch stadje Guatemala

GUATEMALA-STAD - Tientallen mensen zijn omgekomen toen het toeristische stadje Santiago Atitlan in Guatemala werd getroffen door een modderstroom als gevolg van de tropische storm Stan. Mogelijk honderden mensen worden vermist. Dat hebben reddingswerkers donderdag gemeld.
Woordvoerder Benedicto Giron van de burgerbescherming in Santiago Atitlan, een toeristische trekpleister die populair is bij zowel Amerikaanse als Europese vakantiegangers, bevestigde tegenover de radiozender Sonora dat minstens veertig mensen zijn omgekomen. Het precieze aantal vermisten kon hij niet geven, maar volgens reddingswerkers zijn het er mogelijk achthonderd.




Dodental tropische storm Stan blijft oplopen

DEN HAAG/SAN SALVADOR - Het dodental in Midden-Amerika als gevolg van de tropische storm Stan blijft oplopen. Volgens de jongste gegevens verloren zeker 175 mensen het leven, vooral door aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen. Honderden dorpen zijn door het natuurgeweld getroffen. Duizenden mensen zijn onbereikbaar voor reddingswerkers en circa 150.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten.
In Guatemala werd woensdag al de noodtoestand uitgeroepen wegens grote overstromingen. Alleen al in dat land zijn meer dan 3300 woningen verwoest. Bijna 25.000 mensen worden er opgevangen door de nationale dienst voor rampenbestrijding. In El Salvador zijn er zeker 55.000 evacués. In vrijwel alle landen van het land is er in meer of mindere mate sprake van wateroverlast en aardverschuivingen.
In Guatemala vielen er zeker bijna tachtig doden, in El Salvador gaat het om zeker 65, elf doden zijn er geteld in Nicaragua en nog eens drie in Honduras. In Mexico vielen zeker zestien doden. Stan bereikte maar korte tijd orkaankracht en is intussen boven Mexico uitgerasd.

Het was de eerste keer dat een dergelijke lange reis van 'Jaws' in kaart werd gebracht, zo berichtte het wetenschappelijke magazine Nature in de jongste editie. De mensenhaai is genoemd naar Nicole Kidman, de Australische actrice.
De reden voor de lange haaienreis in onduidelijk. Vermoedelijk ging Nicole op pad om elders te paren. Ze ging in elk geval in een redelijk rechte lijn op haar verafgelegen doel af. Haar tocht nam iets minder dan negen maanden in beslag.








Bosbranden houden aan in Portugal


LISSABON - Portugal blijft ook aan het begin van de herfst in de ban van bosbranden. Door aanhoudende droogte en hitte is het opnieuw raak in de buurt van Figueiró dos Vinhos, ongeveer 130 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. Er zijn 320 brandweerlieden ingezet om een felle brand te blussen.
Ze krijgen hulp van zes blusvliegtuigen, maar de vlammenzee is nog niet onder controle, aldus de Portugese autoriteiten donderdag. Een brandweerman is gewond geraakt tijdens de bluswerkzaamheden. Hij moest naar een ziekenhuis.
In Portugal is dit jaar al meer dan 300.000 hectare bos- en landbouwgebied verloren gegaan door branden. Dat is een gebied groter dan de provincie Zuid-Holland. Er vielen zeker achttien doden, vooral brandweerlieden.



'Vriendjespolitiek' bij wederopbouw na Katrina

WASHINGTON - De meeste lucratieve contracten voor de wederopbouw aan de Amerikaanse Golfkust na de orkaan Katrina gaan naar grote bedrijven die ook betrokken zijn bij de wederopbouw in Irak. Critici, onder wie sommige Democratische volksvertegenwoordigers, vermoeden vriendjespolitiek.
De leider van de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, plaatste donderdag vraagtekens bij het feit dat sommige grote bedrijven alweer met de beste contracten aan de haal gaan. Er zou nauwelijks sprake zijn van eerlijke aanbesteding van de werkzaamheden, die volgens sommige schattingen in totaal 200 miljard dollar kunnen opleveren.
Het gaat onder meer om Kellogg, Brown & Root. Dat is een dochteronderneming van Halliburton, waarvoor vice-president Dick Cheney heeft gewerkt. Ook Shaw Group en Bechtel National hebben, volgens velen dankzij hun goede connecties bij de regering, lucratieve opdrachten in de wacht gesleept.
President George Bush zei een week na de orkaan in een televisietoespraak dat juist lokale bedrijven in aanmerking moesten komen voor werk aan de wederopbouw van de getroffen regio's. Vooral minderheden zouden volgens hem moeten profiteren. In de praktijk worden plaatselijke werkkrachten juist vaak vervangen door arbeiders uit andere staten, die minder loon vragen.
De directeur van het federale agentschap voor rampenbestrijding FEMA, David Paulison, liet donderdag weten dat sommige omstreden opdrachten opnieuw zullen worden aanbesteed. Hij zei dat dit eigenlijk al direct had moeten gebeuren en kondigde maatregelen aan die ervoor moeten zorgen dat bij toekomstige rampen wel iedereen een eerlijke kans krijgt op werk.

Europese satelliet brengt smeltende ijskappen in kaart

RIJSWIJK - Een nieuwe Europese satelliet moet de klimaatveranderingen aan de polen tot op de centimeter nauwkeurig in kaart gaan brengen. De lancering van het ruimtevaartuig Cryosat, vanaf de Russische lanceerbasis Plesetsk, staat gepland voor zaterdag.
Bekijk video: Modem/ Breedband
Wetenschappers hopen dat het apparaat weergeeft hoe snel de witte kappen aan de uiteinden van de aarde smelten. Veranderingen in de Noordelijke IJszee zijn een indicator voor klimaatverandering op aarde.
"Wat Cryosat ons zal laten zien is hoeveel ijs wordt omgezet in water en hoe snel dat gebeurt", aldus de Britse wetenschapper Duncan Wingham tegen de Britse omroep BBC. De ruim 700 kilo zware Cryosat gebruikt daarvoor onder meer een radar.
De ijskap in het noordpoolgebied is de afgelopen honderd jaar niet zo klein geweest. De afname is vooral de laatste vier jaar snel gegaan, maakten Amerikaanse wetenschappers vorige maand bekend. Zij vrezen dat de Noordpool aan het eind van deze eeuw in de zomer ijsvrij zou kunnen zijn.

ESA

Er valt echter nog veel preciezer te meten. De nieuwe ijssatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zal drie jaar lang om de polen cirkelen. De meeste bestaande satellieten hebben een afwijkende baan, waardoor ze eenderde van de Noordelijke IJszee missen.
TU Delft

In Nederland is de Technische Universiteit Delft betrokken bij de verwerking van de radarsignalen van Cryosat. Een Nederlandse klimaatexpeditie probeerde dit voorjaar als voorbereiding op de missie de dikte van de sneeuw tussen Rusland en de Noordpool te meten. Het team onder leiding van Marc Cornelissen moest de skitocht halverwege afbreken wegens problemen met de vergunningen.

Pas ontdekte 'planeet' Xena heeft maan

AMSTERDAM - De astronomen die onlangs claimden een tiende planeet te hebben ontdekt in het heelal, zijn er achtergekomen dat de planeet, die ze Xena hebben gedoopt, een maan heeft. Dit is belangrijk, omdat de maan als hulpmiddel kan dienen voor het uitrekenen van de massa van Xena. De maan werd ontdekt op 10 september op Hawaii met een telescoop van het W.M. Keck Observatorium.
Wetenschappers zijn het onderling overigens niet eens over de definitie van een planeet. Het hebben van een maan is in ieder geval geen vereiste om tot de planeten te worden gerekend, want de planeten Mercurius en Venus hebben geen maan.
Tot een commissie van astronomen beslist hoe de planeet en de maan definitief gaan heten, noemen de ontdekkers onder leiding van Michael Brown van het California Institute of Technology de maan Gabrielle, naar het trouwe hulpje van Xena in de televisieserie Xena: Warrior Princess.
ZIE OOK: Tiende planeet in zonnestelsel ontdekt (video)

mars beeft en wordt warmer

LOS ANGELES - Het klimaat op de planeet Mars vertoont "een opwarmende trend" en op basis van recente beelden hebben wetenschappers ook vastgesteld dat er seismische activiteit moet zijn. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gezegd.
Een ruimtevaartuig van NASA, Mars Global Surveyor, heeft op de planeet de afgelopen jaren veranderingen in het oppervlakte vastgesteld. Er zijn nieuwe kraters ontstaan en de vormen van rotsformaties en heuvels zijn gewijzigd, mogelijk door bevingen. Aan de zuidelijk pool van de planeet neemt de hoeveelheid bevroren kooldioxide af.


De Marsverkenner is sinds 1997 op de 'rode planeet' actief.

Burgemeester New Orleans ontslaat ambtenaren (video)

NEW ORLEANS - New Orleans moet 3000 werknemers ontslaan, omdat de stad door de orkanen Katrina en Rita in geldnood is geraakt. Dat heeft burgemeester Ray Nagin dinsdag op een persconferentie laten weten.
Bekijk video: Modem/ Breedband
Nagin zei dat het stadsbestuur overal naar geld heeft gezocht om de werknemers te kunnen betalen, maar dat dit niets heeft opgeleverd.
Bestuurders in de staat Louisiana, waarvan New Orleans deel uitmaakt, lieten onlangs weten dat ze veel minder belasting ontvangen, doordat door de orkanen de economische bedrijvigheid fors is afgenomen. Ook klaagden de functionarissen dat het federale agentschap voor rampenbestrijding (FEMA) te traag over de brug komt met hulpgelden.
Oud-president Bill Clinton riep dinsdag de regering-Bush op om deskundigen op het gebied van de hulpverlening snel van Washington over te brengen naar de staten die door de orkanen zijn getroffen. Clinton zei dat de FEMA wordt overstelpt met hulpvragen van de honderdduizenden gedupeerden.
Clinton staat samen met George Bush senior aan het hoofd van het Bush-Clinton Katrina Fund dat zich richt op hulpverlening voor de lange termijn aan de mensen die door Katrina zijn getroffen.

Canadese bejaarden bezwijken onder mysterieus virus

MONTREAL - Een onbekende longziekte heeft in een Canadees bejaardenhuis sinds vrijdag ten minste zestien levens geëist. Dinsdag kwamen zes personen om het leven, maakten de gezondheidsautoriteiten woensdag (lokale tijd) bekend. Woensdag werden geen nieuwe zieken gemeld, aldus David McKeown tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Artsen weten dat het niet om infectieziektes als SARS en de vogelgriep gaat, maar hebben nog geen idee wat voor virus zich wel in het bejaardenhuis Seven Oaks (Zeven Eiken) heeft verspreid. Sinds vrijdag hebben zeventig bewoners, twaalf werknemers en twee bezoekers de mysterieuze infectie opgelopen.