Saturday, October 08, 2005

nieuws van de dag 8 October

Nieuws van de dag,

Zware aardbeving in noorden Pakistan
ISLAMABAD/NEW DELHI - Honderden mensen zijn in Pakistan om het leven gekomen als gevolg van de zware aardbeving die zaterdag met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter de regio schokte. De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Aftab Ahmed Khan Sherpao heeft dit gezegd.
Het hoofd van de Pakistaanse rampenbestrijding, Javed Cheema, sprak zaterdag ook van mogelijk honderden doden. Hij zei dat de meeste slachtoffers in onder meer plaatsen als Mansehra in de provincie Northwest Frontier en in Muzaffarabad in Pakistaans Kashmir vielen. Zeker drie plaatsen in deze streek vlak bij de grens met Indiaas Kashmir zijn volledig verwoest.
De beving had volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Collega's uit Japan spraken van een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Indiase aardkundigen hielden het op 6,8. Het epicentrum lag circa tachtig kilometer ten noordoosten van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.
De Indiase strijdkrachten meldden dat vijftien militairen op grenspatrouille in de bergen zijn omgekomen. Uit Srinagar en enkele andere Indiase plaatsen in de streek melden autoriteiten en ziekenhuizen 39 doden en meer dan tweehonderd gewonden gemeld. In of rond de Afghaanse stad Jalalabad zijn twee kinderen om het leven gekomen bij de ineenstorting van panden.
De aardbeving heeft in Pakistan 'kolossale verwoestingen' aangericht. Een woordvoerder van president Musharraf van Pakistan zei te vrezen dat er erg veel slachtoffers zijn gevallen.

De schok werd in grote delen van Zuid-Azië gevoeld. Inwoners in de hoofdsteden van India, Pakistan en Afghanistan meldden minutenlange trillingen.
Afghanistan
In Afghanistan ontvluchtten duizenden mensen in het noorden en oosten van het land zaterdag in paniek hun woningen. Twee kinderen werden gedood toen een serie lemen woningen instortte in de streek rond Jalalabad, circa 100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kabul. Ook daar brak paniek uit. Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei echter dat de autoriteiten vooralsnog geen grote schade verwachten. "De berichten uit de provincies duiden niet op grote problemen."
Een woordvoerster van het ministerie van Defensie meldde zaterdag dat Nederlandse militairen in Afghanistan 's ochtends lichte trillingen hebben gevoeld. Deze bleven echter zonder verdere gevolgen. De Nederlandse strijdkrachten bij het in het zuiden gelegen Kandahar hebben volgens de zegsvrouw van de aardbeving niets gemerkt. Op de bases in Kabul, Pol-e-Khomri en Mazar-e-Sharif was de beving wel merkbaar.
Uit vele steden komen meldingen van inwoners die schreeuwend hun huizen uitrenden toen de aardschokken om 05.50 uur Nederlandse tijd begonnen. De beving deed ramen en deuren in de stad Peshawar (Pakistan) schudden.
"Dit is de zwaarste aardbeving die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt", vertelde een 84-jarige inwoner van de stad Srinagar het persbureau AFP. De hoofdstad van het Indiase deel van Kashmir ligt 125 kilometer ten zuidoosten van het epicentrum. In Islamabad sprak een functionaris van de meteorologische dienst van mogelijk de zwaarste aardbeving in de geschiedenis van de stad.
Kinderen
In de zusterstad van Islamabad, Rawalpindi, werd zaterdag een kind gedood toen het dak van een school naar beneden stortte. In de hoofdstad zelf werd een flat verwoest.
In het Indiase deel van Kashmir stierf in de stad Srinagar een zuigeling toen een muur van een huis instortte. De plaatselijke autoriteiten berichtten over zeker vijftig gewonden. In het noordoosten van Afghanistan verloren twee kinderen het leven toen de lemen woning waar ze verbleven, instortte.
India en Pakistan worden vaker getroffen door zware aardbevingen. In januari 2001 kostte een beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter in West-India aan 20.000 mensen het leven.
Reddingswerkers dragen strechers naar het ingestorte gebouw van 19 etages in Islamabad
'Zeer intens'
De aardbeving deed zich op een diepte van tien kilometer onder het aardoppervlak voor. De schokken moeten daardoor "zeer intens" zijn geweest. Dat heeft een geoloog van het Amerikaanse Nationale Aardbevings Informatie Centrum tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd.
Naschokken
Volgens David Applegate zijn bovendien veel naschokken te verwachten. Enkele daarvan kunnen zwaarder zijn dan 6,0 op de schaal van Richter. Dat is vooral gevaarlijk voor gebouwen die door de eerste schok al schade hebben opgelopen.
Omdat de beving zich ver in het binnenland voordeed, is er geen kans op een tsunami. Dat gebeurde wel op op 26 december toen een zeer zware aardbeving voor de kust van Atjeh (Indonesië) golven veroorzaakte die kusten langs de hele Indische Oceaan overspoelden. Daardoor kwamen naar schatting meer dan 210.000 mensen om het leven.

Mysterieuze ziekte Toronto blijkt legionella

TORONTO - Een mysterieuze ziekte die in een bejaardenhuis in het Canadese Toronto zestien personen het leven heeft geëist en in de stad voor veel onrust heeft gezorgd, is waarschijnlijk legionella. Dat hebben medici donderdag bekendgemaakt, aldus Canadese media.
De bacterie is bij ten minste drie personen de waarschijnlijke doodsoorzaak, blijkt uit autopsie. Sinds vorige week vrijdag hadden zeventig bewoners, twaalf werknemers en twee bezoekers de infectie opgelopen.