Monday, October 10, 2005

Nieuws van de dag 10 october

vogelgriepuitbraken grijpen om zich heen met behulp van wind en water.

EU verbiedt import pluimvee uit Turkije

BRUSSEL - De Europese Unie verbiedt vanaf maandagmiddag de import van levend pluimvee uit Turkije, om te voorkomen dat de vogelgriep uit dat land overslaat. Een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft dat aangekondigd nadat enkele dagen eerder duidelijk werd dat 1700 kalkoenen op een kwekerij in Turkije aan vogelgriep waren gestorven.
Ook vogelveren (dons) komen onder het importverbod te vallen. Eerder al was de invoer van vlees van gevogelte uit Turkije verboden. Alleen hittebehandeld vlees mag de EU nog in.

Roemeniƫ

Tegen Roemeniƫ neemt de EU vooralsnog geen maatregelen, hoewel ook daar vogels onder verdachte omstandigheden zijn doodgegaan. De eenden in kwestie hadden wel antilichamen voor vogelgriep, maar dat is volgens de woordvoerder van de Commissie geen bewijs dat de gevreesde ziekte de oorzaak van hun dood is.
Menselijke variant
Zowel bij de Turkse als bij de Roemeense vogels gaat het onderzoek voort. In Turkije is het nog onduidelijk of het om een 'gewone' vogelgriep gaat, of om de gevaarlijke variant. Die is niet alleen zeer besmettelijk. Wetenschappers zijn bang dat die vogelgriep kan muteren tot een menselijke variant, die veel slachtoffers kan eisen. Ook Roemeniƫ speurt verder. De vogels worden tot nu toe uitsluitend in Roemeense laboratoria onderzocht.

CDA en PvdA: ingrijpen in stroomprijzen

DEN HAAG - PvdA en CDA willen dat de toezichthouder op de energiemarkt, DTe, ingrijpt in de stroomprijzen. De energiemaatschappijen hebben de waarde van rechten om het broeikasgas CO2 uit te stoten, die zij gratis kregen, voor een deel doorberekend in de tarieven.