Sunday, October 23, 2005

nieuws van de dag 23 october

Geen overlevenden vliegramp Nigeria (video)

LAGOS - Een vliegramp in Nigeria heeft zaterdagavond aan alle inzittenden van het ramptoestel het leven gekost. Dat heeft de Nigeriaanse dienst voor rampenbestrijding bevestigd. Het vliegtuig, een Boeing 737 van de Nigeriaanse maatschappij Bellview Airlines, was met ruim honderd inzittenden op weg van Lagos naar de hoofdstad Abuja.
Bekijk video: Modem/ Breedband
De piloot van het toestel zond enkele minuten na vertrek uit Lagos een noodsignaal uit. Het vliegtuig verdween vervolgens van de radar en was urenlang spoorloos. Zondagmiddag werd het wrak van het ramptoestel gevonden bij de plaats Otta, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Lagos.

Verwoest

Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis is het vliegtuig volledig verwoest en hebben reddingswerkers alleen verbrande lijken aangetroffen. Aanvankelijk meldden de Nigeriaanse autoriteiten dat de helft van de inzittenden, voor zover bekend 111 passagiers en zes bemanningsleden, het ongeluk had overleefd. Later werd echter bevestigd dat niemand de ramp kan hebben overleefd.
Hoogwaardigheidsbekleders
Aan boord zouden ook enkele Nigeriaanse hoogwaardigheidsbekleders zijn geweest. Ook vervoerde het vliegtuig volgens onbevestigde berichten een medewerker van het Amerikaanse consulaat en een onbekend aantal Europese passagiers. Over de identiteit van de passagiers en het precieze aantal bestond zondagavond echter nog grote onduidelijkheid.
Wrakstukken
Het Nigeriaanse commerciƫle televisiestation AIT toonde zondagavond beelden van de plaats des onheils. Wrakstukken en lichaamsdelen van omgekomen passagiers liggen over een groot gebied verspreid. Er was geen enkel teken te zien van mogelijke overlevenden.
De oorzaak van de ramp is nog onduidelijk. Mogelijk is het vliegtuig in een storm of onweersbui terecht gekomen. Op het moment van vertrek was het slecht weer in de miljoenenstad Lagos.

( uitleg; lucht en wind; door magnetische velden zoals onweersbuien in te vliegn onstaat er storing in alle apparatuur die in een vliegtuig aanwezig is. hierdoor vallen alle onderdelen uit zodat het vliegtuig neerstort.)