Tuesday, October 04, 2005

Nieuws van de dag 4 October 2005

Vulkaan El Salvador barst na ruim eeuw weer uit

SAN SALVADOR - De vulkaan Ilamatepec in El Salvador is zaterdag voor het eerst in meer dan honderd jaar weer tot uitbarsting gekomen. Na een explosie zaterdagochtend stoot de krater rook, as en gesteente uit. Ook stroomt er lava uit de berg.
Twee mensen zijn omgekomen in een dorp dat ontruimd werd. Ze werden verrast door een lavastroom, meldde minister van Binnenlandse Zaken René Figueroa.
Tot dusver zijn 2250 mensen geëvacueerd uit de directe omgeving van de vulkaan. Zeker zeven mensen zijn gewond geraakt. Over de omvang van de schade is nog niets bekend.
De kolom rook en as die is uitgestoten reikt tot een hoogte van 15.000 meter, meldde minister Figueroa.
Geen gevaar....
De vulkaan ligt op circa 40 kilometer van Santa Ana, een stad met ongeveer 100.000 inwoners. Die lopen volgens de autoriteiten geen gevaar. De hoofdstad San Salvador ligt op 66 kilometer afstand.
De Ilamatepec, met 2381 meter het hoogste punt in El Salvador, was na zijn laatste eruptie in 1904 niet meer actief geweest. Sinds vorig jaar juli werd rond de berg, een van de 23 vulkanen die El Salvador telt, echter weer verhoogde seismische activiteit waargenomen.

September was zeer warm en zeer zonnig
DE BILT - September was een maand met rustig weer en veel zon. De eerste tien dagen waren bovendien erg warm voor de tijd van het jaar. In die periode was de gemiddelde temperatuur met 19,6 graden het hoogst gemiddelde sinds 1901. Dat heeft het KNMI vrijdag laten weten.
Over het hele land gemeten was de maand september vrij droog met 57 millimeter neerslag tegen normaal 75. Op sommige plaatsen in Limburg viel niet meer dan 25 millimeter maar in Zuid-Holland en Midden-Brabant kwam plaatselijk 115 millimeter regen naar beneden.
Wateroverlast
Op 9 en 10 september vielen vooral in het zuiden en zuidwesten van het land zeer zware buien met plaatselijk in korte tijd 50 millimeter neerslag en soms grote wateroverlast tot gevolg. Met gemiddeld 195 uur zon tegen normaal 136 kwalificeert het KNMI de maand als "zeer zonnig".
Het aantal zonuren overtrof zelfs dat van juli (163). In De Bilt werden vijftien warme dagen geteld met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger, tegen tien normaal.

'Ziekte en conflicten in Azië door opwarming'
Uitgegeven: 22 september 2005 15:44 CANBERRA - De opwarming van de aarde zal in grote delen van Azië en op het Australische continent leiden tot een grotere sterfte als gevolg van ziekten. Ook zal het aantal conflicten in het gebied toenemen en zullen miljoenen mensen ontheemd raken. Dat staat in een rapport van de Australische Medische Vereniging en de Australische Milieu Stichting.
Volgens de organisaties zal de gemiddelde temperatuur op aarde de komende honderd jaar met minimaal 1 en maximaal 6 graden Celsius stijgen. Als direct gevolg van de warmte zullen jaarlijks ongeveer 15.000 mensen overlijden. Nu sterven in het betreffende gebied ieder jaar circa duizend mensen door oververhitting.
Onrust
Het gebied waar besmettelijke ziekten, zoals de dengue-koorts, heersen, zal zich uitbreiden. Daarnaast zullen door de opwarming ook vaker droogtes en orkanen voorkomen, waardoor de kans op voedseltekorten toeneemt. Dit zou weer meer sociale en politieke onrust tot gevolg kunnen hebben, wat weer kan leiden tot conflicten, oorlogen en een toename van het aantal autoritaire regimes.
Tyfoons
Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie zei donderdag dat er nu al jaarlijks zeker 10.000 mensen in Azië en Oceanië sterven als gevolg van de klimaatveranderingen. Het gaat om slachtoffers van onder meer tyfoons, cyclonen, overstromingen en droogtes.

Aardbeving veroorzaakt uitbarsting vulkaan
Uitgegeven: 26 september 2005 10:17 10:18 ADDIS ABEBA - Een aardbeving met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter heeft in Ethiopië een uitbarsting veroorzaakt van een slapende vulkaan. De aardbeving vond zaterdag plaats in het noorden van het land, meldden geologen maandag. De vulkaan Erta Ale kwam daarop zondag tot eruptie.
Volgens de seismologische dienst van de universiteit in Addis Abeba spuwde de vulkaan gesmolten lava uit, die grote delen van de flanken van de berg bedekte. In de omgeving daalde een dikke asregen neer. Voor zover bekend zijn door de aardbeving en uitbarsting geen slachtoffers gevallen.

Finland ontdekt mogelijk geval van vogelgriep

Uitgegeven: 26 augustus 2005 18:48 HELSINKI - In Finland is mogelijk een geval van vogelgriep ontdekt. In de noordelijke stad Oulu zijn een aantal zieke en dode zeemeeuwen gevonden die mogelijk besmet waren met het virus.
Of dat werkelijk zo is en of het om de gevaarlijke H5N1-variant gaat, moet verder onderzoek uitwijzen. De definitieve uitslag wordt binnen enkele weken verwacht, meldde het Finse ministerie van Landbouw vrijdag.
Wij denken op dit moment dat als het om vogelgriep gaat, het een laag ziekteverwekkende variant is'', zei woordvoerdster. ,,Eerst willen we zekerheid krijgen om welk type virus het gaat en dan onderzoeken we andere wilde vogels in het gebied''. Volgens de zegsvrouw zijn er geen pluimveebedrijven in de wijde omgeving.
Trekvogels
Trekvogels hebben het virus de afgelopen maanden vanuit Zuidoost-Azië via Siberië en Kazachstan westwaarts verspreid. Het ging daarbij om de gevaarlijke H5N1-variant, die ook op mensen kan worden overgedragen en tot de dood kan leiden.
Finland is lid van de Europese Unie. De EU heeft de afgelopen tijd maatregelen genomen om een gevreesde uitbraak van de vogelgriep te voorkomen. In Nederland geldt sinds anderhalve week een ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven. De WHO heeft er bij regeringen op aangedrongen om grote voorraden medicijnen tegen vogelpest op te bouwen.

WHO luidt noodklok over tbc !!!!
Uitgegeven: 26 augustus 2005 06:55 JOHANNESBURG - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidt de noodklok over de explosieve stijging van het aantal tbc-gevallen in Afrika. In landen met veel seropositieven is het aantal besmettingen met de tbc-bacterie sinds 1990 verdrievoudigd. Voor het hele Afrikaanse continent is de stijging gemiddeld 100 procent.
Afrikaanse ministers van Volksgezondheid roepen op onmiddellijk maatregelen te nemen en de strijd tegen de ziekte op te voeren. Tbc is na HIV/aids de infectieziekte die de meeste slachtoffers maakt. Volgens cijfers van de WHO sterven wereldwijd jaarlijks twee miljoen mensen door de aandoening.

Nijlpaarden bedreigd met uitsterven
Uitgegeven: 12 september 2005 19:43 GLAND - Nijlpaarden in het Nationale Park Virunga in Congo, waar ooit de grootste populatie nijlpaarden ter wereld woonde, worden bedreigd met uitsterven. Nieuwe luchtfoto's laten zien dat er in het park nog slechts 887 nijlpaarden leven. Twee jaar geleden waren dat er nog ruim 1300, zo meldde maandag het Wereld Natuur Fonds in een verklaring. Dertig jaar geleden woonden er in het gebied meer dan 29.000 hippopotamussen.
Stroperij is de belangrijkste oorzaak van de sterke afname van het aantal dieren. Zowel lokale stropers als militairen en militieleden maken zich daaraan schuldig. Zij zwerven volgens het WWF in het beschermde park rond zonder eten of soldij. "Een recept voor een ramp", aldus de organisatie. De nijlpaarden worden meestal gedood om hun tanden, die veel geld opbrengen op de illegale ivoormarkt.

De daling van de nijlpaardenpopulatie vormt ook een gevaar voor de lokale economie. Een groot deel van de bevolking in het gebied is afhankelijk van vis uit Lake Edward. Het meer levert veel vis, omdat de uitwerpselen van de nijlpaarden die daar baden veel voedingsstoffen bevatten. Als het aantal nijlpaarden afneemt, zal ook de visstand daaronder lijden.

Binnenste aarde draait sneller dan rest planeet
Uitgegeven: 26 augustus 2005 13:02 Laatst gewijzigd: 26 augustus 2005 13:04 NEW YORK - De kern van de aarde draait sneller om zijn as dan de rest van de planeet. Het verschil is zo klein dat de vaste kern, een gigantische bal van ijzer en nikkel, elke 900 jaar een extra rotatie maakt, aldus Amerikaanse geologen.
De wetenschappers komen tot deze conclusie nadat ze hadden gemeten hoe lang het duurt voordat golven van identieke aardbevingen in de Zuid-Atlantische Oceaan terechtkomen bij een meetstation in Alaska. Het bleek dat de golven van de tweede aardbeving er korter over deden dan de eerste.

Het verschil tussen een beving uit 1993 en 2003 was bijvoorbeeld eentiende van een seconde. Dit kan er volgens Xiaodong Song van de Columbia Universiteit in New York alleen op wijzen dat de binnenste kern sneller draait dan de rest van de aarde.
De aardse kern bestaat uit een vast gedeelte met een diameter van circa 2.400 kilometer (ongeveer zo groot als de maan) en een vloeibare buitenkern die ongeveer 7.000 kilometer in doorsnede is. Er is echter maar heel weinig over bekend. De draaiing van de kern zou het elektromagnetisch veld voortbrengen, dat de aarde beschermt tegen radioactieve ruimtestraling.

Nederland schaft griepmedicijn aan
Uitgegeven: 9 september 2005 16:50 Laatst gewijzigd: 9 september 2005 16:58 DEN HAAG - Het Nederlands Vaccin Instituut heeft vrijdag de contracten getekend voor de levering van bijna vijf miljoen stuks antivirale middelen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat bekendgemaakt. De medicijnen moeten een eventuele uitbraak van een grieppandemie bestrijden. Volgens het ministerie wordt ongeveer de helft van de medicijnen dit jaar nog geleverd.
Nederland wil in totaal vijf miljoen kuren op voorraad hebben voor als er een pandemie, een wereldwijde griepepidemie, uitbreekt. Nederland beschikt op het moment over 220.000 kuren. De laatste grieppandemie trof Nederland vlak na de Eerste Wereldoorlog. Ook andere landen waren toen de klos. In totaal kwamen toen tientallen miljoenen burgers binnen korte tijd om het leven.
Opmerking; dus ook Nederland verwacht een uitbraak van een griepepidemie anders sla je geen 5 miljoen vaccins in!!!

Vaccin
Volgens deskundigen wordt de kans op een nieuwe pandemie steeds groter. Het beste medicijn tegen een griepepidemie is een vaccin. Dit vaccin kan pas worden gemaakt als bekend is om welk virus het precies gaat. Het Nederlands Vaccin Instituut onderhandelt met medicijnfabrikanten over garanties dat ze Nederland zo snel mogelijk van vaccins voorzien als de griepuitbraak een feit is.
Een andere behandeling is die met antivirale middelen. De overheid geeft ze tijdens een pandemie alleen aan mensen met griepverschijnselen. Ze worden dan minder besmettelijk voor hun omgeving. De vijf miljoen kuren die vrijdag zijn aangeschaft betreffen de middelen Tamiflu en Relenza. Ze komen respectievelijk van de fabrianten Roche en GlaxoSmtihKline

Gat in ozonlaag boven Antarctica groter dan normaal.....
Uitgegeven: 25 augustus 2005 12:48 DE BILT - Het gat in de ozonlaag boven het Zuidpoolgebied is groter dan normaal deze tijd van het jaar. Sinds de jaren tachtig is het nog maar twee keer eerder gebeurd dat het ozongat deze proporties aannam.
Dat zei klimaatonderzoeker P. Siegmund van het KNMI donderdag. Het gat meet volgens Siegmund momenteel ruim tien miljoen vierkante kilometer, ongeveer zo groot als Europa. Het kan, als het zo doorgaat, nog ruim twee keer zo groot worden in de loop van september. Het record van 2000 is dan geëvenaard.

Dat jaar veroorzaakten grote hoeveelheden schadelijke stoffen in de atmosfeer deze omvang van het gat. Door internationale maatregelen neemt het gebruik van die gassen af.
Dit jaar zijn klimatologische omstandigheden op Antarctica volgens Siegmund de oorzaak van de buitensporige groei. De ozonlaag lijdt schade door zonneschijn, gecombineerd met lage temperaturen. "Maar het ontstaan van het gat op zich komt door menselijke factoren", benadrukt hij.
Het KNMI verwacht door de afname van schadelijke stoffen in de atmosfeer de ozonlaag boven het Zuidpoolgebied zich rond 2050 heeft hersteld.

Australiërs ontdekken materiaal voor 'vuile bom'
Uitgegeven: 29 augustus 2005 05:56 SYDNEY - Australische nucleaire deskundigen hebben in twee Zuidoost-Aziatische landen grote hoeveelheden gevaarlijk radioactief afval ontdekt. Het afval, dat niet was beveiligd, kan in zogeheten vuile bommen worden verwerkt.
Het team trof genoeg los materiaal aan om het hart van een grote stad te besmetten, meldden Australische media maandag. De experts willen juist voorkomen dat terroristen er in slagen een vuile bom te maken.

Kanker
Bij een verlaten bestralingscentrum lag een "aanzienlijk" stuk kobalt dat werd gebruikt bij de behandeling van kanker, aldus de deskundigen. Een conventionele bom met een stuk kobalt kan een groot deel van een stad besmetten, waardoor het aantal kankergevallen dramatisch stijgt en inwoners tientallen jaren weg moeten blijven.
De onderzoekers weigeren bekend te maken in welke twee landen zij het afval aantroffen, totdat het materiaal veilig is opgeborgen.
( opmerking; ook uit de voorspellingen van de nostra dames merken we dat alles op gaat stomen naar de eigen zelf vernietiging van de mensheid hier op aarde, volgens de voorspellingen zullen therrorristen alles op alles zetten om nucleaire rakketten wereldwijd in bezit te gaan krijgen, maar zoals u ook uit voorgaande stukken kan lezen merkt u dat de grondstoffen hiervoor gewoon letterlijk en figuurlijk op straat liggen. de uitbraken van virussen wereldwijd kunnen dus erg goed gecreerd zijn door groepen zoals el qaida.)