Friday, January 14, 2011

Hoogwater Nederland ( AD)


Peil Maas bij Maastricht stabiel


MAASTRICHT - De waterstand van de Maas bij meetpunt Sint Pieter in Maastricht bedroeg vanmiddag om 12.00 uur 46,10 meter boven NAP. De komende 24 uur blijft de waterstand op dit peil, maakt de Waterkamer van Rijkswaterstaat bekend.

Afgelopen zondag haalde het waterpeil bij Maastricht een hoogste stand van 47 meter boven NAP. Deze top van de hoogwatergolf heeft inmiddels het Hollandsch Diep bereikt, meldde Rijkswaterstaat.

De regen in het stroomgebied van de Maas is naar het oosten weggetrokken. Volgens Rijkswaterstaat wordt vrijdagavond in het stroomgebied nog regen verwacht, maar komend weekend blijft het waarschijnlijk droog. Maandagavond zou het weer licht gaan regenen.

Piek waterafvoer
De Roer is de afgelopen dagen fors gestegen, maar rond 20.00 uur wordt bij Vlodrop de piek in de waterafvoer verwacht met 135 kubieke meter per seconde. Deze piek zal zaterdagmiddag Roermond bereiken en daar in de Maas uitmonden. De piek van de nieuwe hoogwatergolf van de Maas passeert zondag Roermond.

Het waterschap Roer en Overmaas verwacht dat beide pieken elkaar niet kruisen, maar zal de situatie voor de zekerheid in de gaten houden. Zaterdagochtend beslist het waterschap of de sluisdeuren in de Roer bij voorstad Sint Jacob in Roermond, aan de monding in de Maas, gesloten moeten worden.

Hoewel de Roer op meerdere plaatsen buiten haar oevers is getreden, verwacht het waterschap niet dat vijftig woningen in Sint Odiliƫnberg, Melick, Lerop en Vlodrop nog gevaar lopen op binnenstromend water. Bij die woningen zijn zandzakken bezorgd, en het waterschap heeft zelf uit voorzorg bij de Boomgaardstraat in Vlodrop zandzakken gestapeld om naburige woningen te beschermen. (ANP)