Friday, January 14, 2011

Kmi Be.. ( De morgen)


KMI: "Regenval van donderdag was niet uitzonderlijk"

Volgens het KMI is de regenval in Wallonië van de afgelopen dagen niet uitzonderlijk. De duur van de regenbuien en de smeltende sneeuw kunnen de nieuwe overstromingen verklaren, vooral dan in Waals-Brabant en Henegouwen, aldus de hydrologische studiedienst van het Waals gewest (Sethy).

Toen er vorige week in zowat heel Wallonië sprake was van alarmfases wegens overstromingen door de smeltende sneeuw, bleven Waals-Brabant en Henegouwen gespaard. Donderdag werden die zones echter ook het slachtoffer van ernstige wateroverlast.

"De voorbije 48 uur viel er 30 tot 40 liter per vierkante meter, maar in november vorig jaar was er veel meer regenval. Elke situatie blijkt echter uniek", zegt Marc Vandiepenbeeck, een klimatoloog van het KMI. Zo regende het in de jaren 1990 in Ukkel in de maand juni eens 18 liter in 20 minuten en nog eens 24 liter in de loop van de dag, met overstromingen tot gevolg. "Precies een jaar later viel er 25 liter neerslag in 20 minuten en 50 liter in 24 uur, maar waren er geen overstromingen", illustreert Vandiepenbeeck.

Bij het Sethy geeft men nog geen verklaring over de recente overstromingen. Onder meer in het Waals-Brabantse Tubeke stond het waterpeil in het begin van de week nog laag. Er wordt benadrukt dat de grond drassig was door de smeltende sneeuw en dat het meer dan 24 uur aan een stuk regende. "Donderdag omstreeks 21 uur regende het nog 5 liter per vierkante meter", zegt Paul Dewil van het Sethy. (belga/sps)