Friday, January 14, 2011

Grote catastrofe Rio de Janeiro word langzaam aan duidelijk.. ( de morgen.be)


Vrees voor duizenden doden bij overstromingen Rio


Modderlawines na extreme regen veroorzaken dodelijkste Braziliaanse ramp in meer dan 50 jaar

Er zijn al meer dan 500 doden geteld bij de overstromingen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro. Media in Brazilië stellen dat het dodental nog fors zal stijgen, tot zeker boven de duizend en volgens sommige bronnen nog meer. Alleen al in Teresópolis, een van de zwaarstgetroffen steden, wordt al gevreesd voor honderden extra sterfgevallen.


© epa In Teresópolis viel 144 millimeter regen in 24 uur, een hoeveelheid die normaal gesproken valt in de hele maand januari. Tienduizenden mensen zijn dakloos geraakt doordat rivieren buiten hun oevers traden en door aardverschuivingen. Naast Teresópolis werden ook de steden Petrópolis en Nova Friburgo zwaar getroffen.

Grootste Braziliaanse natuurramp
De natuurramp, de grootste in Brazilië in de afgelopen vier decennia, betekent een eerste test voor het leiderschap van Dilma Rousseff, sinds 1 januari de president van Brazilië. Zij heeft al besloten om 780 miljoen real (circa 350 miljoen euro) beschikbaar te stellen voor noodhulp voor de getroffen regio.

Nalatigheid
Rousseff bracht donderdag een bezoek aan Nova Friburgo. Ze werd tijdens haar bezoek vergezeld door Sergio Cabral, de gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro. Cabral beschuldigde de lokale autoriteiten van nalatigheid.

De bestuurders zouden bouwvergunningen hebben verleend voor plekken die gevaarlijk zijn bij overstromingen, zoals hellingen van heuvels. Ook zouden ze niet afdoende hebben opgetreden tegen illegale bewoning van dergelijke locaties.

Natuurschoon
De bergachtige Serrana-regio rond Nova Friburgo, Teresópolis en Petrópolis geldt vanwege het natuurschoon en de koelere temperaturen als een populaire vakantiebestemming voor rijke inwoners van de aan de Atlantische Oceaan gelegen metropool Rio de Janeiro. In de afgelopen decennia verviervoudigde het inwonertal van de regio, circa 100 kilometer ten noorden van Rio.

Veel arme Brazilianen proberen er werk te vinden in de toerisme-industrie. Ze kunnen zich slechts de goedkoopste woningen permitteren, die vaak liggen in gebieden die als eerste worden getroffen door aardverschuivingen en overstromingen. (anp/mvl)