Monday, July 17, 2006

Tyfoon brengt grote schade aan in Zuid Korea en China

Buitenland

ma 17 jul 2006, 05:19
Tientallen doden door noodweer China en Zuid-Korea
PEKING/SEOUL - In het zuidwesten van China zijn het afgelopen weekeinde al zeker 170 doden gevallen door de tyfoon Bilis. Meer dan honderd mensen worden nog vermist. Ook in Zuid-Korea eiste zware regenval meer dan veertig levens.
Reeds tienduizenden huizen zijn vernield.



De tyfoon Bilis veroorzaakt veel overlast in China.


Bilis was boven het Chinese vasteland weliswaar afgenomen tot een tropische storm, maar ging desondanks gepaard met hevige regenval en veroorzaakte aardverschuivingen en overstromingen. Negen miljoen mensen zijn geëvacueerd.Het zwaarst getroffen is de provincie Hunan, waar 92 doden vielen en meer dan honderd mensen worden vermisten, berichtten Chinese media. In Hunan is een stuk van de spoorlijn van Peking naar Guangzhou weggeslagen door aardverschuivingen. In de provincie bestaat het risico dat de dam van een stuwmeer instort onder druk van door het water meegesleurde bomen.

In Fujian vielen door het stijgende water en modderlawines zeker 43 doden. Meer dan twintig mensen worden daar nog vermist. In de stad Zhangzhou sleurde een modderstroom zeker tien mensen de dood in.

In de provincie Guangdong vielen 33 doden. Sommige mensen zaten twee dagen opgesloten in flats, omdat het waterpeil op straat was gestegen tot ruim zes meter. Het weer wordt in grote delen van het getroffen gebied niet beter. Voor de komende dagen voorspellen de meteorologen opnieuw zware stormen.

In Zuid-Korea zijn al 41 doden en vermisten te betreuren als gevolg van de hevige mossoenregens van de afgelopen drie dagen. Dat is maandag uit officiële bronnen vernomen. De hevige regenval veroorzaakte aardverschuivingen en overstromingen. Meer dan 2400 mensen zijn dakloos geraakt als gevolg van het noodweer.
De schade is in geld niet uit te drukken.