Monday, July 17, 2006

42ste vogelgriepdode gemeld in Indonesië

Buitenland

zo 16 jul 2006, 22:37
42ste vogelgriepdode gemeld in Indonesië
AMSTERDAM - In Indonesië is op 12 juli een 44-jarige man overleden aan vogelgriep, heeft het ministerie van volksgezondheid zondag bekendgemaakt. Als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dat de man inderdaad aan H5N1 gestorven is, komt het aantal Indonesische vogelgriepdoden op 42 en daarmee zou het land Vietnam evenaren. Het laatste slachtoffer is afkomstig uit een oostelijke buitenwijk van Jakarta en zou nauw contact met besmette vogels hebben gehad.


Vietnam heeft tot nog toe wereldwijd het grootste aantal menselijke vogelgriepdoden te betreuren gehad, maar daar heeft het virus dit jaar nog niet toegeslagen. In Indonesië worden geen grote ruimingsacties op touw gezet omdat de regering onvoldoende geld heeft om gedupeerde boeren tegemoet te komen. Als gevolg daarvan kan de ziekte zich gestaag verspreiden.

India heeft inmiddels een vaccin tegen het H5N1-virus ontwikkeld, zei minister van landbouw Sharad Pawar zondag. Het in de stad Bhopal ontwikkelde vaccin moet voorkomen dat gevogelte met het virus besmet raakt. In de strijd tegen vogelgriep heeft India al veel kippen en ander pluimvee geruimd of gevaccineerd. Vooralsnog was India echter voor het vaccin afhankelijk van import.