Saturday, February 12, 2011

Wind heeft grote schade aangebracht in Australie.. ( AD)Australiërs in gevaar door dodelijke reuzenvogels

De casuarius. FOTO THINKSTOCK

SYDNEY - Na de overstromingen, orkanen, slangen, haaien en krokodillen, worden Australiërs in het rampgebied nu ook gewaarschuwd voor de casuarius. Deze reusachtige vogels zijn van nature al gevaarlijk, maar omdat zij honger lijden door de rampen zijn ze extra agressief en kunnen zelfs dodelijk zijn.

De dieren waren genoodzaakt hun natuurlijke habitat te verlaten door de orkaan Yasi en zijn sindsdien aan het rondzwerven. De vogels hebben honger en zelfs mensen zijn niet veilig. In 2007 werden de vogelsoort nog uitgeroepen tot de gevaarlijkste ter wereld.

Bedreigde soort
De vogels leven enkel in de regenwouden van Australië. Met hun zestig kilo kunnen ze ook moeilijk verward worden met een schattig musje. Met één trap kunnen ze de buik van mensen, honden en zelfs paarden openrijten. De casuarius is intussen een bedreigde diersoort geworden. Door de slechte weersomstandigheden kunnen ze in de bewoonde wereld terechtkomen. Ze vinden geen voedsel meer, aangezien de wind het fruit in de bossen vernield heeft.

Verboden te voederen
"Niemand mag de vogels voeren, dat is te gevaarlijk en ook niet goed voor de overlevingskansen van de dieren", zegt Kate Jones, minister van Duurzaamheid in Queensland, schrijft de Daily Telegraph. De regering is van plan om voedsel uit de lucht te droppen om de vogels uit de buurt van woonbuurten te houden. "Als ze voedsel van ons verwachten, kunnen ze agressief worden."

Dodelijk slachtoffer
Het zal mogelijk nog tot volgend jaar duren voor het regenwoud zich zal herstellen van de zware storm. Recent werden veel van deze vogels in de buurt van een dorp gezien. Het laatst bekende dodelijk slachtoffer datteert van 1926. De 16-jarige Philip McClean werd gedood toen hij en zijn broer een vogel wilden doden. Het dier vocht terug en sneed met zijn klauw de nek van de jongen open.