Monday, January 10, 2011

Overstromingen Australie... (nu.nl)

Australisch stadje staat vierde keer blank...

BRISBANE - Er lijkt geen einde te komen aan de watersnood in Australië. Maandag bereikte het water op een aantal plaatsen een nieuw hoogtepunt. Het stadje Dalby overstroomde voor de vierde keer in korte tijd en werd wederom deels geëvacueerd.

Ik denk dat veel gemeenschappen denken: hier gaan we weer.

Zeker gezien de dramatische gebeurtenissen die we met Kerstmis hebben meegemaakt'', aldus politiecommissaris Alistair Dawson, die de komende dagen nog meer regen verwacht.


''Je wilt er gewoon van gaan huilen'', vatte hoteleigenaar Jess Philpott uit Dalby de situatie samen. ''Gisteren konden we het water vanuit het hotel niet zien en vanmorgen stond het al binnen. Het water komt weer tot aan het dak te staan.''


Landverschuiving

Het toch al doorweekte Queensland kreeg de afgelopen 24 uur op sommige plekken nog eens 300 milliliter regenwater te verwerken. Daardoor kwamen wegen en bruggen blank te staan en traden rivieren buiten de oevers. Bij het stadje Toowoomba raakte een landverschuiving een belangrijke snelweg.

Op een aantal plaatsen zijn mensen en auto's meegesleurd door het wassende water. Reddingswerkers proberen de slachtoffers terug te vinden.

''Er is maar 15 centimeter snelstromend water nodig om iemand van zijn voeten te spoelen'', waarschuwde het hoofd van de reddingsdiensten Lee Johnson. ''En er is maar 60 centimeter vloedwater nodig om een auto met vierwielaandrijving van de weg te duwen.''

Sinds november zijn meer dan 150 regio's in drie Australische staten getroffen door het noodweer. De overstromingen hebben al meer dan 100 miljoen euro schade veroorzaakt. Dat komt mede omdat de mijnindustrie bijna volledig stil is komen te liggen.