Friday, January 07, 2011

Opnieuw zware regenval onderweg naar Australie.. ( de morgen)


Opnieuw zware regen op komst in Australië


In verschillende steden in het noordoosten van Australië zijn ze vandaag begonnen met de schoonmaak na de zware overstromingen die de regio de afgelopen weken teisterden. Er is echter opnieuw regen aangekondigd, waardoor de schoonmaakactie in sommige gebieden mogelijk geen al te lang leven is beschoren.

Inwoners getuigen over de vernietigende kracht van de overstromingen, en vergelijken ze met de doortocht van een cycloon "die alles heeft weggevaagd". "Er is overal modder, bomen zijn omgevallen en alle elektrische toestellen verdwenen", aldus de eigenaar van een pub in Condamine, ten westen van Brisbane. Ook in Emerald, dat voor tachtig procent onder water liep, is het alle hens aan dek en worden 'en masse' vuilniszakken buitengezet.

Immense schade
In Rockhampton, een stad aan de kust met 75.000 inwoners, moet de bevolking daarentegen nog minstens een week wachten alvorens te mogen terugkeren. Het waterpeil zakt er maar traag en er worden opnieuw zware regenbuien verwacht.

De watermassa besloeg afgelopen week op het meest kritieke moment een oppervlakte zo groot als Frankrijk en Duitsland samen. Duizenden inwoners moesten hun huizen verlaten en de autoriteiten van Queensland ramen de schade die de overstromingen hebben veroorzaakt op ongeveer 150 miljoen dollar, omgerekend zo'n 115,4 miljoen euro. (afp/dea)