Monday, January 10, 2011

Nooddijken IJsel.. ( rtl)

Nooddijken langs IJssel in Deventer

Deventer bereidt zich voor op het hoge water. De gemeente verwacht dat de IJssel donderdag overstroomt. Grote zandzakken op de kade moeten voorkomen dat het water de stad instroomt.

De afgelopen 24 uur is het water in de IJssel 46 centimeter gestegen tot 5,08 meter boven NAP. Woensdag zal uit voorzorg de eerste straat worden afgezet. De laatste keer dat de kade langs de IJssel overstroomde was in 2003.

Veluwe
Waterschap Veluwe heeft uit voorzorg dijkbewaking ingesteld op de zomerdijk langs de Wilpse Kleipolder. Ook is de keersluis in het Apeldoorns Kanaal bij Hattem inmiddels gesloten om te voorkomen dat IJsselwater het kanaal in stroomt. Het waterschap verwacht vooralsnog geen problemen door hoogwater.

Maas bij Kessel
In het Limburgse Kessel zorgt het water in de Maas voor grote problemen. Vier bewoners van twee boerderijen hebben vee geƫvacueerd en hun huis verlaten. Ook hier zijn nooddijken aangelegd.

Dorpen weer bereikbaar
In Itteren en Borgharen gaat het weer iets beter. De dorpen werden dit weekend zijn sinds vanmiddag weer over de weg bereikbaar. Bewoners werden vrijdag geƫvacueerd, maar kunnen nu weer terug naar huis.

Rijn
De Rijn bij Lobith bereikt naar verwachting dinsdag en woensdag een hoogste waterstand van 15,50 meter boven NAP, aldus Rijkswaterstaat. Vanmiddag stond de Rijn bij de Duitse grens op 14,31 meter boven NAP.

Beneden peil van 1995
Rijkswaterstaat verwacht geen problemen met de waterafvoer in de Rijn. Het peil blijft ver beneden het peil dat in 1995 voor problemen zorgde. Toen werd bij Lobith een waterstand van 16,64 meter boven NAP gemeten.

Nijmegen
In Nijmegen is de Waalkade afgesloten. De nieuwe keerdeuren zijn gesloten. Rijkswaterstaat verwacht dat het water vanaf donderdag dagelijks met 30 centimeter zal zakken.

Zo werkt de waterkering in Nijmegen

Paarden
In de uiterwaarden van natuurgebied de Gelderse Poort bij Nijmegen zijn 350 galloways en konikpaarden samengebracht op stukken land die droog zullen blijven. Langs de Waal bij Beuningen worden ongeveer zeventig dieren gevangen om vervolgens binnendijks te worden ondergebracht, aldus natuurbeheerders.