Monday, January 10, 2011

Hoogwatergolf Brabant...( telegraaf)

Hoogwatergolf bereikt Brabant

DEN BOSCH - De hoogwaterpiek van de Maas bereikt maandagavond Noord-Brabant. De piek komt met een waterpeil van 12,80 meter nog iets hoger uit dan verwacht, maar levert binnendijks geen problemen op, zegt het waterschap Aa en Maas. De veiligheidsregio waarschuwt buitendijks wel voor ernstige overlast en schade, maar bewoners lopen geen gevaar, zegt het schap. Ook de verwachte regenval levert geen extra problemen op.


Alleen in het laaggelegen Den Bosch kan het stijgende water in de loop van de week en volgende week voor overlast zorgen, meldde de gemeente maandagmiddag. Het niveau van het binnenwater in de stad (Dommel, Binnendieze en Aa) stijgt van 2,20 meter naar 4 meter. Daardoor kunnen kelders in de Bossche binnenstad onderlopen.

De hoogwatergolf komt Brabant binnen bij Sambeek en bereikt woensdag Den Bosch. De verwachte waterstand komt eens in de vijf à tien jaar voor, maar ligt nog anderhalve meter onder het niveau van 1993 en 1995. In Boxmeer lopen vermoedelijk maandagavond de uiterwaarden onder water.