Saturday, January 08, 2011

Groot alarm Limburg... ( meerdere media/ nos rijkswaaterstaat/telegraaf)

Groot alarm voor hoogwater in Maas

MAASTRICHT - De hulpdiensten hebben vrijdagavond voor het stroomgebied van de Maas in Zuid-Limburg groot alarm geslagen omdat het water in de Maas sneller stijgt dan aanvankelijk verwacht.


Eerder vrijdag verwachtten de beleidsteams dat de Maas een maximale waterafvoer van 2000 kubieke meter per seconde zou bereiken en dan zou gaan dalen. Maar om 21.00 uur was de afvoer al 2000 kubieke meter. Rijkswaterstaat verwacht dat de piek in de nacht van vrijdag op zaterdag rond de 2250 kuub komt te liggen.

Het operationeel beleidsteam voor Zuid-Limburg heeft nu een zogenoemde GRIP-4-situatie uitgeroepen, eenzelfde hoge alarmeringsfase als enkele dagen geleden bij de grote brand in Moerdijk. Het beleidsteam is onder voorzitterschap van burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen bijeengekomen om te kijken welke extra maatregelen nodig zijn.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat benadrukte vrijdagavond dat bij een afvoer van 2250 kuub geen grote problemen verwacht worden. Het groot alarm is mogelijk uit voorzorg geslagen en om de co├Ârdinatie te regelen. De alarmeringsfase wordt afgekondigd als een situatie dreigt die niet langer door afzonderlijke gemeenten kan worden aangepakt, maar waarbij de co├Ârdinatie regionaal of provinciaal moet worden georganiseerd. Er hoeft geen sprake te zijn van een ramp, het kan ook gaan om een dreigende situatie.

De inwoners van gemeenten langs de Maas kunnen voor informatie terecht bij een speciaal telefoonnummer (043-350 50 25). Rijkswaterstaat publiceert de actuele standen van de Maas via NOS Teletekstpagina 724.