Saturday, January 08, 2011

Evacuaties Limburg... (Telegraaf/nos/Rijkswaterstaat)

Maas: Evacuaties in Borgharen en Itteren MAASTRICHT - Enkele tientallen inwoners in Itteren en Borgharen worden in de nacht van vrijdag op zaterdag geƫvacueerd en overgebracht naar zorgcentra in de regio in verband met het wassende water in de Maas. Dit gebeurt op last van het regionale beleidsteam (RTB) van de hulpdiensten in Zuid-Limburg. Het gaat om mensen die hulpbehoevend zijn.


Het wassende Maaswater in beeld... Foto: ANP Dat liet een woordvoerder van de hulpdiensten weten. De toegangswegen naar de dorpen lopen langzaam onder. De hulpdiensten laten de zieken en andere zorgbehoevenden uit voorzorg evacueren. Als de nood aan de man is, kunnen hulpdiensten hen door het hoge water niet meer bereiken.

Bewoners van de dorpen worden opgeroepen hun auto direct weg te rijden naar een parkeerplaats bij Maastricht. Ze worden daarna met vrachtwagens teruggebracht. Daarna worden de onderlopende toegangswegen naar beide dorpen afgesloten. Vanaf dan kan niemand de dorpen nog in of uit.

Rond 4 uur zaterdagochtend wordt bij Maastricht de hoogste stand van de Maas verwacht. De waterafvoer bij Sint Pieter in Maastricht bedraagt dan naar verwachting 2250 kubieke meter per seconde. Daarna zou de Maas weer gaan dalen en hebben noordelijker gelegen delen van Limburg te maken met stijgend Maaswater.

Rijkswaterstaat zei eerder vrijdagavond geen echte problemen te verwachten bij deze stroomafvoer.

Het beleidsteam komt zaterdagochtend om 10 uur weer bij elkaar om te kijken welke verdere acties nodig zijn.

Mensen die in gemeenten langs de Maas wonen, kunnen voor informatie terecht bij een speciaal telefoonnummer (043-350 50 25). Rijkswaterstaat publiceert de actuele standen van de Maas via NOS teletextpagina 724.