Tuesday, January 11, 2011

Australie gevangen tussen water en vuur... ( de morgen) ( polen bereiden zich voor op nieuwe luchtstromingen.. www.ge-di-christi-re.com



Australië gevangen tussen water en vuur


Derde grootste stad ontruimd voor zondvloed

Australië heeft het zwaar te verduren: de watersnood in Queensland lijkt alleen maar te verergeren, zelfs miljoenenstad Brisbane is onder aan het lopen, tientallen mensen kwamen om bij een vloedgolf in Toowoomba, en aan de andere kant, in de buurt van Perth slagen brandweermannen er niet in een immense bosbrand onder controle te krijgen. Honderden mensen zijn op de vlucht en tientallen woningen gingen op in "vlammen die vaak hoger waren dan de daken zelf". In South Australia, de regio rond Adelaide, is vanochtend aan mensen gevraagd alles wat los zit vast te binden, wagens ver van bomen te parkeren en uit de buurt van de rivier Murray te blijven: een erg zware storm is op komst.


De eerste grote bosbrand van het seizoen in Australië verwoestte in de buurt van lake Clifton verschillende huizen, honderden mensen moesten op de vlucht.

Toowoomba, getroffen door een vloedgolf. © afp

Brisbane: Aussies maken er het beste van. © epa

© afp


© afp De watersnood in Queensland begon eind december. Door een tropische cycloon viel in korte tijd een enorme hoeveelheid regen. De bodem kon de neerslag niet verwerken, vanwege jarenlange droogte in het gebied. Het jongste slachtoffer van de overstromingen, nummer 21, is een een jongetje van vier dat in Marburg uit een bootje viel en verdronk in het wassende water terwijl hij met zijn familie probeerde te vluchten.

De Australische politie is vannacht een wijk in het centrum van Brisbane, met zijn 2 miljoen inwoners de derde grootste stad van Australië, beginnen te ontruimen. De bewoners moeten zo snel mogelijk hun huis verlaten, omdat de nabijgelegen rivier buiten zijn oevers dreigt te treden. Eerder op de dag waren al mensen geëvacueerd uit de buitenwijken van Brisbane. De overstromingen in Queensland eisten al zeker tien mensenlevens. Er zijn ondertussen al meer dan tachtig vermisten. De dodentol zal meer dan waarschijnlijk nog oplopen. De meeste slachtoffers verdronken in hun wagen, terwijl die terechtkwam in wat ondertussen de "inland tsunami" wordt genoemd, een vloedgolf die ondermeer het stadje Toowoomba trof.

Het water uit Toowoomba en omgeving komt onder meer terecht in de rivier de Brisbane, die door de gelijknamige miljoenenstad stroomt. Na de vorige watersnoodramp in 1974 is een stuwdam geplaatst om Brisbane te beschermen, maar die kan de enorme hoeveelheid water nauwelijks aan.

Ondertussen is ook de stroom preventief afgesloten in een groot deel van Brisbane.

Door de overstromingen is er ook een escalatie in het aantal gevallen van het door muggen overgebrachte Ross River-virus. Het leidt in het beste geval tot wat lijkt op een erg zware griepaanval die ongeveer een maand duurt. In een normale decembermaand worden een twintigtal gevallen van het Ross River-virus vastgesteld, vorige maand waren het er zeventig en in januari al meer dan 200. (mvl)