Thursday, November 04, 2010

Supervulkaan Indonesie.. ( de morgen)

Supervulkaan zaait angst en chaos in geplaagde Indonesië


De dodelijkste vulkaan van Indonesië is vandaag opnieuw uitgebarsten. Het was de zwaarste explosie tot nu toe en bewoners moesten in paniek worden geëvacueerd. Vulkaan Merapi is één van de actiefste vulkanen ter wereld.





Soldaten moesten buurtbewoners haastig in trucks laden terwijl stenen en brokstukken uit de lucht vielen. Mannen, vrouwen en huilende kinderen werden zo uit de greep van de uitbarstende vulkaan gehaald. De uitbarsting duurde meer dan een uur en zou geen slachtoffers gemaakt hebben.

Ongeveer een week geleden begon vulkaan Merapi uit te barsten en tienduizenden mensen werden sindsdien al naar veiliger oorden gebracht. Intussen kwamen ook al 38 mensen om het leven, de meeste slachtoffers stierven aan de gevolgen van zware brandwonden.

Tentrem Wahono en zijn gezin vluchtten op een motorfiets, terwijl ze de explosies achter zich hoorden. "Ik wou enkel nog mijn vrouw en zoon redden. We lieten ons huis en alles achter", zegt hij aan FoxNews. Sinds de laatste uitbarsting werd de crisisstatus rond vulkaan Merapi uitgeropen.

Ring van Vuur
In Indonesië beseft de bevolking hoe hard de Aarde soms kan toeslaan. Er leven 235 miljoen mensen in het land waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen heel normaal zijn. Indonesië ligt op een klein stukje van de 'Ring van Vuur' die de Stille Oceaan omcirkelt, een keten van breuklijnen in de vorm van een hoefijzer.

Vulkaan Merapi barstte op 26 oktober voor het eerst uit, amper 24 uur nadat een tsunami zeker 428 doden eiste op enkele afgelegen eilandjes van Indonesië. De eilandjes liggen bijna direct boven de breuklijn die de monstertsunami van 2004 veroorzaakte. Er zijn plannen om de bevolking definitief uit de grote risicogebieden weg te halen. "Ik ben zeker voor", zegt Regen, een inwoner van het eiland Pagai Utara. "Nu zijn we voortdurend bang, vooral 's nachts." (gb)