Thursday, November 04, 2010

Orkaan Caribisch gebied.. ( telegraaf)

Orkaan Cariben treft ook onze militairen


AMSTERDAM - De Nederlandse militairen op Curaçao zijn behalve hulpverlener ook slachtoffer van de orkaan Tomas. Net als bij tropische regenbuien eerder dit jaar, liepen bij het passeren van de megastorm ook deze week weer woningen onder van militairen die namens ons land op het Caribische eiland werken en wonen.


Volgens marine-woordvoerster Karen Gelijns zijn er geen mensen dakloos geraakt. ,,De schade aan de Defensiewoiningen lijkt mee te vallen, de woningschade wordt opgeknapt door Defensie, de inboedel is een zaak van de verzekeraars,” aldus de luitenant ter zee.

De militaire vakbond ACOM zet steeds terugkerende wateroverlast op het programma voor het werkbezoek aan onder meer Curaçao dat voor volgende maand staat gepland: ,,De waterschade is niet voor de eerste keer ontstaan; de problemen worden ook veroorzaakt door gebrekkige ondergrondse waterafvoer.”

Volgens de vakcentrale zijn in het verleden wel maatregelen genomen om de waterafvoer in goede banen te leiden. ,,Maar dit heeft niet overal effectief gewerkt. De ingrepen moeten wellicht worden uitgebreid, want ook nu weer zijn huizen en auto’s van Nederlanders beschadigd geraakt.”

Volgens de ACOM heeft brigadegeneraal Dick Swijgman inmiddels toegezegd maatregelen te treffen om voortaan droge voeten te houden.

De Nederlandse militairen springen de civiele hulpverleners op Curaçao op allerlei vlakken bij. Zo helpen ze bij opruimwerkzaamheden, de beveiliging van gebouwen, het handhaven van wegafzettingen en assisteren ze de lokale politie. Een helikopter van de kustwacht heeft een groot deel van de schade in kaart gebracht, waardoor de hulpverlening gerichter kan werken.