Saturday, November 13, 2010

Rampenplan Belgie in werking houd u waarschuwingen in de gaten.. ( meerdere media, de morgen)Rusthuis in Bree wordt ontruimd door wateroverlast

Rampenplan afgekondigd in Londerzeel en KruibekeDe brandweer is in heel Vlaanderen druk in de weer met de voorspelde wateroverlast.

Zo wordt het rusthuis aan de Boneputstraat in Bree ontruimd. Het medisch interventieplan Limburg is afgekondigd. In Kruibeke heeft burgemeester Antoine Denert het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Een dijk wordt gebroken en de Potpolder wordt als bufferbekken gebruikt.

Zo'n honderd huizen dreigen onder te stromen. In Maarkedal loopt het water de huizen al binnen, meldt de burgemeester. De wachtbekkens zitten er overvol. Ook in Londerzeel werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Pas vanaf zondagmiddag zou het minder gaan regenen.

Vannacht heeft het onophoudelijk geregend en vanochtend werden een aantal wachtbekkens opengezet om het overtollige water op te vangen. Vooral voor het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen werd gevreesd. In Oudenaarde en omgeving waren de zandzakjes zo goed als op omdat heel wat mensen gisteren al hun voorzorgen namen. Rond 8 uur trad de Maarkebeek er buiten haar oevers en liepen verscheidene huizen onder water. In de voormiddag zijn de alarmpeilen van verschillende beken in de Vlaamse Ardennen overschreden en worden op sommige plaatsen historisch hoge waterstanden gebroken.

Limburg
In Limburg zijn de hulpdiensten bezig het rusthuis Boneput aan de Boneputstraat in Bree te evacueren omwille van de wateroverlast. Zaterdag rond 9 uur werd het medisch interventieplan Limburg (MIL) afgekondigd om de bewoners te evacueren. De bewoners worden ondergebracht in rusthuis het Vinkenhof in Houthalen-Helchteren en rusthuis het Prinsenpark in Genk. Door de afkondiging van het MIL zijn de hulpdiensten massaal ter plaatse.

Antwerpen
De hevige regenval heeft de voorbije nacht ook voor problemen gezorgd in Antwerpen. De hulpdiensten kregen een veertigtal oproepen voor ondergelopen straten en huizen. De brandweer kreeg versterking van de Civiele Bescherming en de stadsdiensten om de wateroverlast onder controle te krijgen. Vooral het oosten, noorden en zuiden van de stad zijn getroffen, laat de lokale politie van Antwerpen zaterdag weten.

De problemen begonnen vrijdagavond om 17 uur aan de Groenendaallaan. De rijbaan was daar volledig onder water gelopen. Om 23 uur liep de drukke Turnhoutsebaan volledig onder water. Twee rijstroken werden daar afgesloten. Vanaf 2 uur verergerde de situatie snel. Tussen 2 en 6 uur werden verschillende straten en tunnels afgesloten.

De hulpdiensten geven prioriteit aan wateroverlast in woningen. Ondergelopen straten en kruispunten komen op de tweede plaats. Om het grote aantal oproepen te kunnen verwerken, was er bijstand van de Civiele Bescherming. Om halfzes werden er aan de stadsdiensten extra pompen gevraagd omdat het op dat moment beschikbare materiaal ontoereikend was om alle wateroverlast op te lossen.

Rijgedrag aanpassen
De politie roept bestuurders nadrukkelijk op om hun rijgedrag aan te passen. Chauffeurs moeten rekening houden met watergladheid en op verschillende plaatsen kunnen kruispunten en straten afgesloten zijn doordat ze blank staan.

Ook op de ring van Antwerpen is er in de vroege ochtend wateroverlast ter hoogte van Antwerpen-Zuid. In de richting van Gent is de rechterrijstrook daardoor versperd. Dat meldt de Wegpolitie Antwerpen. Op de A12 meldt de politie wateroverlast ter hoogte van de Bevrijdingstunnel. De tunnel is er afgesloten.

Brussel
Op de Brusselse ring in Wezembeek-Oppem is er in de loop van vrijdagavond enkele keren wateroverlast geweest. Op de buitenring was er wateroverlast rond 21 uur en moest de brandweer van Zaventem tussenkomen om riolen vrij te maken. Twee rijstroken werden hierdoor gedurende een half uur afgesloten.

Kort na middernacht meldde de federale politie wateroverlast op deze plaats, ditmaal op de binnenring. De linkerrijstrook is er versperd.

Walloniƫ
Ook de regio 'Wallonie picarde' is getroffen door wateroverlast. In Leuze-en-Hainaut en Doornik wordt de brandweer overspoeld door oproepen. In de regio's Aat en Moeskroen zitten de rioolputjes dicht door bladeren, wat voor overstromingen zorgt. In Lessen, meer bepaald in het dorp Ellezelles, is aan de burgemeester gevraagd om enkele gehuchten die blank staan, te sluiten.

Volg de ontwikkelingen op de voet op www.overstromingsvoorspeller.be. (belga/jv/ep)