Sunday, November 14, 2010

Lichtgevende bomen vervangen letlicht en dure lichtvormen.. Wetenschap Taiwan in vergevorderd stadia..


Lichtgevende boom vervangt straatlamp ( de standaard.be)

Wetenschappers uit Taiwan hebben een milieuvriendelijk alternatief voor straatverlichting op het oog. Ze ontwikkelden een lichtgevende plant.

Een team wetenschappers uit Taiwan kwam tot deze verrassende ontdekking toen ze een evenwaardige vervanger zochten voor de alomtegenwoordige ledverlichting. Bij de productie van ledlampjes wordt fosforpoeder gebruikt en dat is giftig en duur.

Waterplant

Toen ze gouden nanodeeltjes aanbrachten in bladeren van de Bacopa caroliniana, een waterplant die voorkomt in het midden en het zuiden van de Verenigde Staten, lichtten de bladgroenkorrels rood op. Dat meldt de groene website Inhabitat.

Dit kwam tot stand door de gouddeeltjes met ultraviolet licht met een hoge golflengte te bestralen. De deeltjes produceerden vervolgens een blauwachtig fluorescerende gloed die een rode gloed bij de omliggende bladgroenkorrels uitlokte.

Straatverlichting

'In de toekomst zullen we deze techniek kunnen gebruiken om straten te verlichten met de bomen die er langs staan. Dit zal niet alleen energie besparen maar ook meer CO2 uit de lucht halen. Het licht zet de bladgroenkorrels immers aan tot fotosynthese', verklaart onderzoeksleider Yen-Hsun Su in een interview met Chemistry World.