Groot spektakel verwacht tijdens meteorenregen in 2011
Vandaag passeert de aarde de overblijfselen van een oeroude komeet, al zal er naar verwachting niet veel te zien zijn van de meteorenregen die het tot gevolg heeft. De bron van deze jaarlijkse meteorenzwerm, de Draconiden, is stof en puin dat ooit voor een deel de komeet Giacobini-Zinner vormde.
In tegenstelling tot meteorenregens als de Perseïden en de Leoniden staan de Draconiden niet bekend om hun spectaculaire verschijning. Dat zou volgend jaar echter anders uit kunnen pakken.
Op 8 oktober 2011 zal onze planeet namelijk bijna frontaal in botsing komen met een uitloper van stof, hetgeen kan resulteren in een hevige uitbarsting waarbij meer dan 750 meteoren per uur zichtbaar zijn aan de hemel.
Het maximum van de Draconiden van volgend jaar wordt in feite zelfs zo hevig verwacht, dat de ruimtevaartorganisatie NASA al begonnen is met het nemen van maatregelen om vaartuigen die in een baan om de aarde draaien, waaronder het internationaal ruimtestation ISS en de ruimtetelescoop Hubble, te beschermen.
Terwijl het maximum van de meteorenzwerm dit jaar op een teleurstelling uit zal draaien, is de verwachte activiteit volgens voorspellers in 2011 veelbelovend. De werelddelen waar de meeste ‘vallende sterren’ vanuit te zien zullen zijn, zijn Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het zou goed kunnen dat de Draconiden van volgend jaar in de boeken zullen gaan als de hevigste meteorenregen sinds de uitbarsting van de Leoniden in 2000.