Tuesday, June 22, 2010

Rechterlijke macht kiest kant van het geld, natuur zal nu ongenadig hard terugslaan... ( reformatorisch dagblad.. )

Rechter vernietigt boorverbod op zee

Een Amerikaan plaatste een cartoon langs de weg waarin hij zijn bezorgdheid uit over het olielek.

NEW ORLEANS (ANP) – Een Amerikaanse rechter heeft dinsdag het tijdelijke verbod op het boren naar olie op zee nietig verklaard. De regering in Washington stelde het zes maanden durende moratorium in na de olieramp in de Golf van Mexico eind april.

De zaak was aangespannen door 32 bedrijven uit de offshore-industrie. Ze menen dat de regering zich met de maatregel schuldig heeft gemaakt aan willekeur. Een federale rechter in Louisiana stelde de ondernemingen in het gelijk. Volgens de rechter is een langdurig verbod niet te rechtvaardigen omdat de negatieve gevolgen voor het lokale bedrijfsleven te groot zijn.

Het Witte Huis liet direct weten tegen het besluit in beroep te gaan. Het moratorium is volgens de regering noodzakelijk om nader onderzoek te kunnen doen naar olieboringen op zee en om eventueel extra veiligheidsvoorschriften op te stellen. Door het verbod zijn 33 booreilanden stil komen te liggen.

Op 20 april was er een explosie op het booreiland Deepwater Horizon dat geleased was door oliemaatschappij BP. Daardoor kwamen elf mensen om het leven. Het lukt BP maar niet om de lekkage onder controle te krijgen. Dagelijks stroomt er mogelijk meer dan vijftien miljoen liter ruwe olie in de Golf van Mexico. BP gaat een fonds van 20 miljard dollar inrichten om alle schade te vergoeden.