Wednesday, June 23, 2010

Kokkelsterfte... ( de morgen.be)

Alarm over plotse kokkelsterfte Oosterschelde

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) slaat alarm over de plotselinge sterfte van kokkels in de Oosterschelde. Onderzoeker Peter Herman liet weten dat sinds vorige week duizenden kokkels door een nog onbekende oorzaak zijn gestorven.

De dode kokkels worden met name op slikken in het midden en westen van de Oosterschelde gevonden. Uit monsters blijkt niet dat het water door algen is vergiftigd. Andere schelpdieren blijven wel in leven.

De onderzoekers, die samenwerken met Rijkswaterstaat en Imares, zijn bang dat de kokkels last hebben van een infectie en onderzoeken dit. "Op veel plekken in Europa hebben de kokkels last van infecties en je ziet dat het daar blijvend is", zegt Herman. Een sterfte als deze is in de Oosterschelde nooit eerder voorgekomen. Uitkomsten van het onderzoek worden over enkele weken verwacht.

De onderzoekers zijn ook bang dat een eventuele infectie wordt overgedragen naar de Waddenzee. Daarom wijst Herman erop dat transporten van levende schelpdieren naar de Waddenzee niet zijn toegestaan door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. (belga/gb)