Saturday, June 26, 2010

Meeuwen werken zich omhoog in evolutie... ( nrc) ( www.ge-di-christi-re.com evolutie.. )




Meeuwen eten steeds vaker zoogdieren

Nederlandse meeuwen vangen hazen. En mollen en muizen. Kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen eten van nature vooral vis en schelpdieren. Maar nu ze zich steeds verder in het binnenland vestigen, schakelen ze gerust over op wollige prooien. Nederlandse biologen schrijven dat in het eind vorige week verschenen vakblad Lutra.„Er is al een levende meeuw gezien waarbij een mol door de buikwand naar buiten kroop”, zegt bioloog Kees Camphuysen. „Het bekwam hem slecht.”

Het vergaat de zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen slechter sinds de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Vossen eten in de duinen de jongen op, vissersschepen gooien zeker de afgelopen jaren minder vis overboord. En al eerder waren de vuilnisbelten afgedekt. Vandaar dat de meeuwen ander voedsel zoeken. Stadsbewoners zien ze rond frietkramen cirkelen en gestrooide boterhammen uit parken en tuinen opslokken. Maar dat is slechts een klein deel van het verhaal.

De biologen peuterden op Vlieland, Texel en in Noord-Holland de resten uit elkaar die meeuwen hadden overgelaten. Stukken vlees, skelet en haar, opgebraakt of laten vallen. En wat zagen ze onder andere: halve of hele mollen. Stekels van egels. Stukken konijn. Achterpoten van jonge haasjes.

„De meeuwen cirkelen achter de ploeg. Dan komen er insecten en wormen omhoog, maar ook kapot gehakte mollen”, vertelt Camphuysen van het zee-instituut NIOZ op Texel. Ze pikken ook aan verkeersslachtoffers (egels), en vangen zelf beesten. „Jonge dieren vooral, dat is makkelijker dan een volwassen haas. En er is een waarneming dat een meeuw naast een molshoop stond te posten.”

Vooral de meeuwen die in een kolonie bij Purmerend leven, eten zoogdieren – voor zover dat afgeleid kan worden uit de voedselresten. Zacht voedsel zoals brood en wormen is nauwelijks terug te vinden. Op de Wadden eten de zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen nog steeds hun visdieet, maar ook daar zijn er zoogdierliefhebbers.

Een enkeling heeft zich gespecialiseerd in konijnen, vertelt Camphuysen. „Maar er is er hier op Texel ook één die kauwtjes pakt die met de veerboot meevliegen. Hij houdt ze onder water en verdrinkt ze.”