Monday, June 28, 2010

Noodweer China.. ( NRC)



Deze Chinezen vluchten lachend voor de overstromingen in Fuzhou. Foto AFP
Miljoenen getroffen door noodweer China


PEKING, 28 juni. Na een aardverschuiving als gevolg van hevige regenval in het zuidwesten van China worden zeker 107 mensen vermist. Volgens het staatspersbureau Xinhua deed de verschuiving zich maandagmiddag voor in het dorpje Dazhai in de provincie Guizhou. Het is nog onbekend of er doden zijn gevallen, maar een lokale functionaris zei op basis van anonimiteit dat er weinig kans op overlevenden is. Grote delen van de provincie Guizhou zijn de afgelopen week getroffen door overstromingen waarbij zeker 239 doden zijn gevallen, meer dan honderd inwoners worden vermist. In het getroffen gebied zijn volgens de autoriteiten meer dan drie miljoen hun huizen ontvlucht.

De Chinese autoriteiten maakten gisteren bekend dat 69 miljoen mensen door het slechte weer zijn getroffen. De landverschuiving heeft geleid tot stroomonderbrekingen en schade aan wegen. Miljoenen mensen hebben geen drinkwater. Door de overstromingen zijn duizenden huizen onbewoonbaar geworden. Vele hectares landbouwgrond zijn onbruikbaar geraakt.

Meer dan 15.000 militairen zijn betroken bij het reddingswerk. De zware regenval bemoeilijkt de hulpoperatie.

In Dazhai moeten de reddingswerkers vijf kilometer lopen om de plaats van de aardverschuiving te bereiken. De omgeving is ontoegankelijk voor auto’s en zwaar materieel.

In de provincie Jiangxi wordt met man en macht gewerkt aan de reparatie van een doorgebroken dijk. Daar moesten 100.000 mensen worden geƫvacueerd omdat de rivier Fu He buiten de oevers trad.

De overstromingen in het zuiden van China zijn een van de ergste sinds 1998 toen meer dan 3.600 mensen omkwamen en twintig miljoen ontheemd raakten, aldus Xinhua.

Het zuiden van China wordt al sinds begin mei getroffen door een hevig regenseizoen. In onder meer de provincies Fujian, Sichuan, Guizhou, Guangdong en Guangxi hebben de inwoners te maken met onweer, stormen, overstromingen en aardverschuivingen.