Sunday, June 27, 2010

BP en shell ontruimen boorplatforms... ( de morgen)

BP en Shell ontruimen in Golf van Mexico boorplatformen
27/06/10 14u30

DM update De kans bestaat dat de tropische storm Alex zal passeren langs het gebied met de olievervuiling in de Golf van Mexico. Zowel BP als Shell zijn dan ook uit voorzorg begonnen met de evacuatie van hun personeel in de regio. Alle arbeiders worden van de boorplatformen gehaald. Hierdoor zal de broodnodige reddingsoperatie waarschijnlijk weken stil komen te liggen.


Alsof de olieramp in het gebied nog niet erg genoeg is, dreigt de orkaan Alex voor nog meer miserie te zorgen. Een evacuatie van het personeel houdt in dat het gevecht tegen het olielek in het slechtste geval twee weken stil komt te liggen. Maar liefst 7,5 miljoen liter olie zou dan zonder enige hinder in de zee vloeien.

Het behoeft dus geen betoog dat deze storm de oliebestrijders grote zorgen baart. De sterke windvlagen tot 178 km/u kunnen bovendien de olie tot in de baaien en riviermondingen blazen en dat zijn plekken die tot nu toe waren gevrijwaard. Het is daarenboven verschrikkelijk moeilijk om op zulke meer afgesloten plaatsen de smurrie op te ruimen. (kve)