Saturday, June 26, 2010

Gevaar grote onploffing Golf van Mlexico zeer nabij... ( let u op voorspellingen Nostra dames.. etc.. Bijbel.. Khoran.. ( bericht Zaplog.nl)

Heeft de olieramp in de Golf van Mexico nog een tsunami staartje?
Door ouwe knar, Op vri 25 jun 2010 23:32,
Bron: www.huffingtonpost.com (16x geklikt)

Onlangs zijn er grote hoeveelheden methaangas (CH4) vastgesteld in het water onder en rond de beschadigde oliebron Macondo. Methaan is een kleur- en geurloos, zeer explosief gas, de hoofdcomponent van aardgas. Methaan is ook verantwoordelijk voor de catastrofale ontploffing in de Deepwater Horizon.

Geologen schatten dat elke barrel olie zo’n 2.900 kubieke voet aardgas bevat, dat voor het grootste deel uit methaan bestaat. Als je je bedenkt dat er per dag misschien wel 1000.000 barrels olie uit de Deepwater Horizon bron stromen dan kom je op 290 miljoen kubieke voet gas per dag en in totaal tot nu toe 16 miljard kubieke voet gas.

Waarschuwingen

Eerdere rapporten geven aan dat de bodem onder de Macondo bron in de Golf va Mexico een gigantische hoeveelheid methaan zou kunnen bevatten. Het is algemeen bekend dat de methaan in die oliebron een probleem vormt. Saillant detail is dat Macondo ook de naam van de vervloekte stad in een roman, 'One Hundred Years of Solitude', van nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez, is.

Sommige geologen denken dat er een enorme methaanbel opgesloten zit in de oceaanbodem daar. Ruim een jaar geleden hebben ze BP gewaarschuwd, dat de zeebodem daar onstabiel kon zijn en in wezen gevaarlijk.

Gas bel met methaan en giftig gas

De EPA (Environmental Protection Agency) ontdekte in het desbetreffende gebied hoge concentraties gas (waterstof sulfide, benzeen and methyleen chloride) hetgeen het ontsnappen van gas uit de bovengenoemde methaanbel doet vermoeden. De EPA mat voor waterstof sulfide meer dan 1.000 ppb (parts per billion), 5 tot 10 ppb is normaal. Sommige benzeen waardes bedroegen tussen de 3.000 tot 4.000 ppb, 0 tot 4 ppb is normaal. Benzeen gas is wateroplosbaar en kankerverwekkend als het boven de 1.000 ppb komt, volgens de EPA. Geologen hebben een grote gasbel gevonden van 15 bij 20 mijl en tientallen voeten diep onder de oceaanbodem. Deze bellen zijn niets bijzonders. Men denkt zelfs dan het vrijkomen van zulke bellen verantwoordelijk is voor het zinken van schepen en het verongelukken van vliegtuigen in de Bermuda Driehoek.

50.000 tot 100.000 psi

De extreme druk waaronder deze methaan staat vormt een schier onoplosbaar probleem. Experts zijn het er met elkaar over eens, dat het gaat om tussen de 30.000 en 70.000 psi (pond per vierkante inch). Sommige deskundigen denken dat de druk van de methaan die de Deepwater Horizon deed ontploffen wel eens 100.000 psi geweest zou kunnen zijn. Met de huidige technologie kunnen de veiligheidkleppen maximaal een paar duizend psi aan en het afsluiten van zo’n bron is eigenlijk onmogelijk.

Zuurstof uitputting

De ruwe olie van de Macondo bron, die in de Golf of Mexico lekt, bevat zo'n 40 % methaan, terwijl 'normale' ruwe olie slechts 5 % bevat. Wetenschappers waarschuwen dat het gasmengsel van methaan, waterstof sulfide and benzeen, tezamen met de olie al het zuurstof in het water verbruikt, daardoor het zeeleven verstikt en gigantische dode zones ('dead zones') ontstaan. Tot overmaat van ramp zorgt het verlaagde zuurstofgehalte ervoor, dat de olie niet verder afgebroken wordt.

Scheuren en barsten

Volgens geologen zijn de eerste tekenen dat het methaan naar de oppervlakte ontsnapt, de barsten en scheuren in de bodem op de zwakste plekken: Bij het boorgat dus. Die waren inderdaad te zien via de onderwater-robotten die de bron repareren moesten. Rond het boorgat waren ook kleine pluimpjes zichtbaar. Als men kijkt naar de live opnames van BP van midden juni, dan zijn ook kleine oliepluimpjes komend uit scheuren te zien. Geologen wijzen op nieuw ontstane scheuren en barsten.

Gebieden met breuklijnen

Het uitrekken en in elkaar drukken van de aardkorst veroorzaakt kleine barsten die breukenlijnen ('faults') heten. De hele Golf van Mexico heft heel veel van zulke breuklijnen die zich verder uitstrekken onder Mexico, Zuid en Oost Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama en het uiterst westelijke langwerpige stukje land van Florida. De combinatie van nieuwe scheuren en breuken, en natuurlijk voorkomende breuklijnen kon wel eens hele ernstige gevolgen hebben.

Ontploffen van de bel

Als een grote methaan bel door de scheuren en barsten van de oceaanbodem kan ontsnappen gaat dat gepaard met een explosie. Het gevaar dat dit ook in de Golf van Mexico gebeurt, is niet denkbeeldig. Het gas zal zich dan in een enkele explosie door de scheuren en spleten een uitweg naar buiten banen, met een druk van 50.000 psi. Daarmee mijlen van de hele zeebodem omwoelend.



Mogelijke opeenstapeling van rampen

1. Verlies van drijfvermogen

Grote methaangas bellen onder een schip kunnen het drijfvermogen in een keer teniet doen. Het schip kapseist of zinkt. Elk schip en boortoren dat zich bevindt binnen tien mijl van zo’n ontsnappende methaan gasbel, loopt dit gevaar. Het leven van alle mensen die zich op zee bevinden in verband met het in de gaten houden van de gevolgen van de Deepwater Horizon ramp, lopen dus in feite ook gevaar.

2. Eerste tsunami door een giftige gaswolk

Als de gasbel explodeert, kan dit tegelijkertijd een tsunami in gang zetten met een snelheid van honderden mijl per uur. Florida zou dan het meest te leiden hebben, maar de hele kust staat bloot aan het geweld van zo'n tsunami: Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama en zuid Georgia.

3. Tweede tsunami door verdamping

Nadat etterlijke miljarden barrels olie en miljarden kubieke voet gas vrijgekomen zijn, kan het zijn dat ijskoud water in de ontstane holte loopt. Binnen in de holte is het minstens zo'n 150 graden Celsius, waardoor het binnenstromende water in stoom verandert, dat uiteindelijk de oceaanbodem optilt en een tweede tsunami is geboren.

Conclusie

Het gevaar van het verlies van drijfvermogen en tsunami’s was in het begin van de ramp veel kleiner. Misschien is het de manier waarop moeder aarde de ontstane holte gaat dichten.


Auteur: DK Matai