Wednesday, June 30, 2010

Hitte... ( nos)

Hitte noopt tot extra maatregelen


De zomerse hitte van de afgelopen dagen vergt aanpassingen in heel Nederland. Er wordt opgeroepen minder water te gebruiken, op te letten met vuur en aandacht te hebben voor huisdieren die lijden onder warmte.

Waterbedrijf Vitens verzoekt afnemers dringend hun gebruik aan te passen. Doordat er meer water wordt gebruikt dan normaal, neemt de waterdruk af en volgens Vitens kan er op den duur zelfs bruin water uit de kraan komen.

Daarom vraagt het waterleidingbedrijf inwoners van Gelderland, Overijssel en delen van Utrecht niet-noodzakelijk watergebruik te beperken, vooral tussen 18.00 en 23.00 uur 's avonds. "Activiteiten zoals het sproeien van tuinen, het vullen van zwembadjes en het wassen van auto's vragen zeer grote hoeveelheden water. Gevraagd wordt om deze activiteiten tot een minimum te beperken."

Stookverbod
In delen van Limburg en het oosten van het land is sinds vandaag een stookverbod van kracht. Vanwege de droogte is open vuur verboden. Barbecuen is wel toegestaan, maar de brandweer vraagt mensen voorzichtig te zijn.

Onder meer Dalfsen en Ommen hebben ook aangekondigd extra patrouillevluchten te gaan vliegen om branden snel te ontdekken. Bij de Brunssumerheide in Zuid-Limburg beschikt de brandweer over extra wagens om een eventuele brand snel te blussen.

Honden dood
Dierenbeschermers door het hele land roepen op om extra oog te hebben voor dieren. Dit weekend bezweken in Zeeland al drie honden die in oververhitte auto's waren achtergelaten.

"Zelfs in de schaduw en met de ramen open wordt de temperatuur in de auto voor honden snel riskant", waarschuwt de Dierenbescherming in die provincie. "Het risico op oververhitting is voor een hond veel groter dan voor een mens, omdat het lichaam van een hond minder goed de temperatuur reguleert."

Ook bijvoorbeeld konijnen in een buiten hok lopen risico: "Een ochtendzonnetje tijdens een hittegolf is meer dan een dier met een bontjas aan verdragen kan. Het dier wordt gekookt. Zelfs in de schaduw".

Geadviseerd wordt om plastic flessen met ijs in het hok te leggen om verkoeling te geven en de dieren goed in de gaten te houden voor een zonnesteek.

Verfrissingswater
Eindhoven heeft de Seniorendag die de gemeente dit weekend zou organiseren afgelast. Er werden 2200 bezoekers verwacht die in een park en sportcentrum aan allerlei activiteiten konden meedoen, maar de GGD acht dat niet verantwoord.

Rock Werchter gaat wel door, maar het Belgische popfestival heeft voor dit weekend extra maatregelen genomen. Zo zijn er meer punten met 'verfrissingswater' en roept de organisatie iedereen op zonnehoedjes en voldoende zonnebrandcrème mee te nemen.

Ook wordt er een tent geplaatst waar bezoekers tegen de zon kunnen schuilen. Bij het festival, dat van donderdag tot en met zondag wordt gehouden, komen onder meer Faithless, Muse, Green Day en Rammstein.