Wednesday, June 23, 2010

Rechter heeft aandelen ... ( Yahoo... HLN news..)

Rechter met aandelen in olieindustrie heft boorverbod in Golf op



VS-rechter vernietigt boorverbod op zee

Een Amerikaanse rechter heeft het tijdelijke verbod op het boren naar olie op zee nietig verklaard. De regering in Washington stelde het zes maanden durende moratorium in na de olieramp in de Golf van Mexico eind april.

De zaak was aangespannen door 32 bedrijven uit de offshore-industrie. Ze menen dat de regering zich met de maatregel schuldig heeft gemaakt aan willekeur. Een federale rechter in Louisiana stelde de ondernemingen in het gelijk. Het Witte Huis liet direct weten tegen het besluit in beroep te gaan.

Bron: HLN.be

Rechter die het olieboorverbod vernietigde
heeft aandelen in boorbedrijven
De federale rechter die Obama's verbod op olieboringen op zee heeft vernietigd, blijkt aandelen in verschillende bedrijven te hebben die banden hebben met offshore olieindustie - inclusief Transocean, het bedrijf dat het Deepwater Horizon platform leasde aan BP voordat het op 20 april explodeerde in de Golf van Mexico - volgens financiële rapporten uit 2008.

De Amerikaanse rechter Martin Feldman heeft vandaag een voorlopig bevel afgegeven om het verbod zes maanden diepzeeboringen te verrichten, ongedaan te maken, met als argument dat het verbod te grootschalig is.

Volgens een financieel formulier van Feldman uit 2008, welke online te lezen is op Judicial Watch [pdf], heeft de rechter aandelen in Transocean, plus nog vijf andere bedrijven die direct of indirect betrekking hebben op de offshore boorindustrie.

Het komt niet als een verrassing dat Feldman, die rechter is voor het Oosterlijk District van Louisiana, heeft geïnvesteerd in de offshore boorindustrie - een onderzoek van Associated Press wees eerder deze maand al uit dat meer dan de helft van federale rechters in de districten die getroffen zijn door de olielekkage van BP, financiële banden hebben met de olie- en gasindustrie.

Uit het rapport blijkt dat Feldman in 2008 iets minder dan 15.000 dollar in aandelen had in Transocean, en vergelijkbare bedragen in Hercules Offshore, ATP Oil and Gas en Parker Drilling. Al deze bedrijven bieden contracten in offshore boordiensten en exploiteren boorplatforms in de Golf van Mexico. Rechter Feldman bezat ook tussen de 15.000 en 50.000 dollar in waardepapieren, aangeboden door Ocean Energy, Inc., een bedrijf dat diepzee boorplatforms ontwerpt en produceert. Geen van de bedrijven waren direct betrokken bij het omverwerpen van het boorverbod.

Rechter Feldman heeft tot dusver niet gereageerd op de berichten.

Bron: Yahoo News