Brits miljoenenonderzoek naar bijen
Een grote groep wetenschappers gaat in Groot-Brittannië een miljoenenonderzoek doen naar bijen. De bijen worden uitgerust met een soort etiket, dat werkt als een streepjescode. Daarmee kan worden gezien waar de insecten zijn en hoe succesvol ze zijn bij het verzamelen van voedsel. Dat meldden Britse media dinsdag. Voor het onderzoek is 12 miljoen euro uitgetrokken.
De afgelopen jaren nam het aantal bijen in West-Europa massaal af. Omdat niet precies duidelijk is waardoor de bijen sterven, wordt gesproken over de verdwijnziekte. De dieren kunnen last hebben van de pesticiden die in de landbouw worden gebruikt, maar ook van een aantal virussen en mijten. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken welke factoren meespelen bij de enorme afname.
De Britse bijenstudie maakt deel uit van een groter onderzoek naar alle insecten die een rol spelen bij de bestuiving van planten. Het gaat dan onder meer om hommels, vlinders, motten en zweefvliegen. Ook die populaties laten een forse afname zien. Mogelijk houdt de teruggang van alle bestuivers met elkaar verband.
Sinds de jaren zeventig is het aantal vlinders in Groot-Brittannië met 75 procent gedaald. Van de 25 soorten hommels zijn er drie uitgestorven. De bijenpopulatie is met tientallen procenten teruggelopen.
Daarnaast wordt ook onderzocht of wilde bloemen, zoals de rode klaver, in aantal afnemen omdat er minder insecten zijn om ze te bestuiven. In gebieden rond Bristol, Edinburgh, Leeds en Redding zullen meer bloemen worden geplant om te zien of het aantal insecten daar ook toeneemt.
Het verdwijnen van de bij zou volgens wetenschappers leiden tot enorme economische schade. Alleen al voor Groot-Brittannië gaat het om een bedrag van 527 miljoen euro per jaar. Dat komt bijvoorbeeld doordat planten van boeren niet meer door de bijen bestoven worden.