Saturday, June 26, 2010

Droogte Noorwegen en Denemarken... ( vereniging van weerkunde...)


Ergste droogte in Zuid-Noorwegen sinds 70 jaar
Na een recorddroge winter blijft ook nu de regen uit in Zuid-Noorwegen: slechts 68 mm viel er in maart april en mei, terwijl normaal 232 mm regen valt gemiddeld in die periode. Voor de landbouw en veeteelt is het een kritieke periode. Veel gewassen willen niet gedijen. Gras dat 15 tot 20 cm hoog zou moeten staan, kleurt naar geel en bruin. Er is nauwelijks voer voor de veestapel en hier en daar wordt al wintervoorraad aangesproken. De oogst van de eerste periode is namelijk maar een derde van wat het normaal is.



Rood is erg droog en die droogte heerst klaarblijkelijk in het zuiden en zuidwesten.

Tekst bij kaart: de kaart laat de grondwaterstand zien in relatie met de gemiddelde grondwaterstand in de periode 1990 tot 2008. De kleuren tussen de meetpunten (cirkels) zijn gebaseerd op berekeningen met een hydrologisch model. De cirkels representeren werkelijke metingen van het meetnet van NVE. Het gebied met de meest extreem lage waterstand is omlijnd.

Bron Yr.no vertaling VWK

Ook in het noordwesten van Denemarken is het erg droog, wat te verwachten valt vanwege de nabijheid van het droogtegebied in Noorwegen. Ook bij ons droogte in het hele land, juist in het noorden het minst.