Saturday, June 26, 2010

Droogte Nederland ( telegraaf)

Droogte noopt waterschappen tot actie

RIJSWIJK - Waterschappen in Twente en Limburg ondernemen actie tegen de aanhoudende droogte. Ze willen voorkomen dat de grondwaterstand en het waterpeil van rivieren en beken te veel zakken.


Waterschap Peel en Maasvallei liet zaterdag weten dat het vanaf maandag verboden is om water uit beken en rivieren te gebruiken voor het beregenen van akkers en weilanden. „Het waterpeil van de meeste beken in Noord- en Midden-Limburg is laag”, aldus het waterschap. „Dit komt door de droogte en warmte van de afgelopen dagen. Doel van het verbod is om verdere daling van het waterpeil te voorkomen en voldoende voorraad te behouden voor de warme en droge periode die wordt verwacht.”

Het Waterschap Regge en Dinkel roept iedereen in dat gebied op om zuinig om te gaan met water. „De grondwaterstanden zijn in Twente dit jaar lager dan het langjarig gemiddelde”, zo liet de organisatie weten. Op sommige plekken is het momenteel kritisch.”

Volgens de Unie van Waterschappen is er, landelijk gezien, geen uitzonderlijke situatie door de droogte. „Regionaal kan er sprake zijn van een wisselend beeld”, aldus een woordvoerder. „Dat is onder meer afhankelijk van de grondsoort in het gebied. Zo houdt klei water beter vast dan zandgrond.”