Sunday, May 02, 2010

Regen op Noordpool.... ( Meerdere bronnen.. Grenswetenschap..)

Regen op Noordpool

Op de Noordpool regent het niet vaak en in deze tijd van het jaar hoort er nog geen druppel te vallen. Toch mat men er vorige maand, in april, regen. Klimatologen staan voor een raadsel.

"Mijn vak bestaat eruit om raar weer in kaart te brengen, maar wat nu gebeurt is ongeveer hetzelfde als de Niagara Falls die droog komen te liggen, of vissen die uit de lucht vallen: bizar," aldus senior klimatoloog David Phillips.


(Regen)

Een team van klimaatonderzoekers constateerde de buien ter plaatse. De regenval begon nadat de temperaturen enkele dagen na elkaar begon te stijgen. In die mate zelfs dat leden van het team zich zorgen maken over het vers houden van het voedsel. Normaliter is de Noordpool een grote diepvriezer en konden expeditieleden hun eten gemakkelijk vers houden. Dat plan viel in het water.

Op en rond de Noordpool kwam regen in april nog niet eerder voor. Op basis van bijna 60 jaar aan klimaatgegevens weet men dat het gebruikelijk is dat juli en augustus nat kunnen zijn. Zo regende het in 1975 bijvoorbeeld vanaf 7 juni. Pas sinds 1988 is het eerder gaan regenen. Op 21 mei om precies te zijn. Anno 2010 moeten Noordpoolexpediteurs rekening houden met regenval vanaf de laatste week van april. Dat betekent dat het regenseizoen in 35 jaar tijd bijna anderhalve maand eerder is komen te liggen. Wat toch wel erg veel in erg korte tijd is.

Gelukkig is daar nog onze Jean-Bob die weet te vertellen dat het verdwijnen van het ijs op de Noord- en Zuidpool slechts de nasleep is van de ijstijd waar we nog in zitten. Op een planeet hoort geen ijs te liggen dus nog even geduld en alles is weer normaal...